Barosso pokáral Verheugena za útok na bruselské úředníky

16.10.2006
Šéf Evropské komise odsoudil veřejnou kritiku, s níž komisař Verheughen pranýřoval úroveň evropské byrokracie.

Kontroverzní prohlášení, v nichž komisař Gunter Verheugen veřejně kritizoval úroveň práce evropských úředníků, byla nešťastná a neproduktivní. Předseda Evropské komise José Manuel Barosso a několik dalších komisařů tak reagovalo na komisařovo vystoupení z minulého týden, v němž se nebývale ostře „obul“ do práce evropských byrokratů a uvedl, že bruselští úředníci získávají přii rozhodování stále větší moc.

Podle Barossa byla Verheugenova slova klamavá a matoucí. „Pokud měl komisař Verheugen skutečně problém, měl jej nejprve přednést na interním jednání komise,“ uvedl Barosso.


Minulý týden Verheugen pro německý tisk řekl, že vysoce postavení byrokraté získali v Evropské komisi až příliš velkou moc. „Celkový vývoj ukázal, že za posledních deset let získali lidé, kteří by měli sloužit občanům EU, dost velkou moc, aby mohli ovládat tento politický aparát, zatímco 25 komisařů řešilo důležité politické úkoly.


Viceprezident EK Verheugen dále zdůraznil, že komisaři EU museli „být velice opatrní, aby důležitá rozhodnutí spadala do programu jejich jednání a ne úředníků zaměstnaných pod nimi“.


„Někteří z nich si říkají, že komisař Evropské unie je jen dočasný usídlenec v úřadu a za pět let zase odejde, ale my-úředníci jsme zde na trvalo,“ kritizoval poměry ve výborech komise Verheughen.

Autor: jos-iHNed, Eupolitix.com

Sdílet tento příspěvek