Verheugen čelí další kritice: Šéfkou svého kabinetu jmenoval blízkou přítelkyni

18.10.2006
Evropský komisař pro průmysl se však v této věci dočkal zastání ze strany předsedy EK Barrose. Ten dal jmenované Erlerové plnou podporu.

Evropského komisaře pro průmysl Güntera Verheugena, který se stal terčem kritiky kvůli jmenování blízké přítelkyně Petry Erlerové do funkce šéfky svého kabinetu, se zastal šéf Evropské komise José Barroso.


„Pravidla (jmenování) byla dodržena. Má moji plnou podporu,“ řekl Barroso a dodal, že k soukromému životu druhých se nechce vyjadřovat.


Verheugen se brání nařčení, že při jmenování Erlerové sloučil soukromou a pracovní sféru. Časopis Focus v posledním čísle zveřejnil fotografii, na které se eurokomisař na společné dovolené v Litvě vede s Erlerovou za ruku.


Podezření, že v dubnu, tedy v době, kdy Erlerovou na post šéfky svého kabinetu jmenoval, s ní měl milostnou aféru, odmítl jako pomluvu a oznámil, že proti jejímu původci podnikne právní kroky. Verheugenova manželka Gabriele řekla, že o společné dovolené svého muže a Erlerové věděla.


Za Verheugena se postavil i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. „Jen málokdo se v EU vyzná tak dobře jako Verheugen,“ prohlásil v dnešním vydání deníku Bild šéf německé diplomacie. Verheugena označil za osobnost, bez které se německé předsednictví EU začínající 1. ledna příštího roku neobejde.


Eurokomisař Verheugen počátkem tohoto týdne kritizoval přebujelou bruselskou byrokracii. V německém deníku Süddeutsche Zeitung řekl, že „nejdůležitějším politickým úkolem každého z 25 komisařů je kontrolovat vlastní aparát“, protože za posledních deset let získali úředníci nebývalou moc.


Toto prohlášení vyvolalo v Bruselu bouři. Hlasitě na ně zareagovaly nejen zaměstnanecké odbory v komisi, ale i Verheugenovi kolegové z EK. Odbory a média poté přešly do protiútoku a napadly Verheugenův výběr Petry Erlerové do funkce šéfky svého kabinetu.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek