Dzurinda se má stát šéfem evropské diplomacie

19.10.2006
Bývalý slovenský premiér je horkým kandidátem na křeslo Javiera Solany, který hodlá svou funkci ze zdravotních důvodů opustit.

Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda by se mohl stát prvním evropským ministrem zahraničních věcí. S odvoláním na rakouský deník Kurier a agenturu APA o tom píše internetové vydání slovenského deníku Pravda. Dzurinda je tak horkým kandidátem na nástupce Javiera Solany, který dosud působí jako vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku.


Solana hodlá ze zdravotních důvodů svou funkci opustit, tvrdí rakouský deník s odvoláním na blíže nespecifikované zdroje v Německu, které má EU v první polovině roku 2007 předsedat. „Německá kancléřka Angela Merkelová svým spolupracovníkům po telefonátu se Solanou oznámila, že představitel evropské diplomacie plánuje poslechnout rady lékařů, „jinak prý bude do 12 měsíců mrtev,“ cituje Pravda rakouský deník.


Merkelová chce v průběhu německého předsednictví formálně zřídit funkci ministra zahraničních věcí EU. Vznik této funkce předpokládá návrh evropské ústavní smlouvy. Právníci německé kancléřky naznačili, že by zřízení této funkce bylo možné i bez ratifikace a referenda v jednotlivých členských zemích, píše Kurier.


Merkelová favorizuje právě Dzurindu, za něhož mluví vysoké hodnocení v USA kvůli působení Slovenska v NATO. Dzurinda se však zdráhá, protože počítá buď s návratem na post slovenského premiéra nebo v brzký vznik funkce ministra zahraničních věcí EU nevěří.


To by podle deníku Kurier mohla být šance i pro odcházejícího rakouského kancléře Wolfganga Schüssela. Podle rakouského deníku by byl Schüssel vhodným kandidátem i přesto, že neutrální Rakousko není členem NATO. Bude-li mít rakouský předseda vlády o funkci zájem, měl by své ambice představit evropským diplomatům na pátečním neformálním setkání ve finském Lahti.

Autor: jos-iHNed, pravda.sk

Sdílet tento příspěvek