EU chystá povinné testování rýže z USA

24.10.2006

V průběhu minulého týdne oznámila Evropská komise, že pro větší ochranu před geneticky modifikovanou rýží pocházející z USA bude v budoucnu povinné testování každé dodávky této potraviny do zemí EU.

Evropská komise ve snaze zabránit průniku americké geneticky upravené rýže na evropský trh zvažuje povinné testování této plodiny pocházející z USA. Pokud tedy budou souhlasit také týmy expertů, začne se testovat každá dodávka dlouhozrnné rýže ze Spojených států.

V průběhu minulého týdne oznámila Evropská komise, že pro větší ochranu před geneticky modifikovanou rýží pocházející z USA bude v budoucnu povinné testování každé dodávky této potraviny do zemí EU. Náklady na tyto testy budou hradit sami exportéři. Důvodem k tomuto opatření se staly americké dodávky rýže do Evropy, které byly kontaminovány nepovoleným typem geneticky upravené rýže (typ LL601). V samotných Spojených státech totiž tento typ není klasifikován jako geneticky modifikovaný.

Dodávky rýže jsou v současné době kontrolovány v USA, nyní však se připravují dodatečné testy také v zemích Evropské unie. Odebrané vzorky odborníci podrobí dalším testům. Tento postup a testování rýže bylo odsouhlaseno Evropskou komisí již 4. října, načež následovala 14denní lhůta na stanovení konkrétních podmínek testů, a to ve spolupráci s USA. Společná dohoda však nebyla nikdy dosažena.

„Takovéto rozhodnutí je důsledkem nedostatečné dohody s úřady Spojených Států,“ vysvětluje Evropská komise. Pokud má i nadále fungovat obchod s USA, budou muset být všechny dodávky rýže znovu kontrolovány v evropských přístavech. „Testy budou brát v úvahu také nová zjištění francouzských úřadů, které při prohlídkách zjistily stopy i dalšího nepovoleného druhu rýže (typu LLRice62),“ vysvětluje Komise.

Autor: mab-iHNed,Ecomonitor

Sdílet tento příspěvek