EK oznámila politické priority pro rok 2007

26.10.2006
Mezi nejdůležitější úkoly patří solidarita, prosperita, bezpečnost a silnější hlas EU ve světě.

Evropská komise představila pracovní program, v němž definuje své priority pro rok 2007. Komise věří, že program posune strategii zjednodušení regulace do nové fáze tím, že identifikuje iniciativy na zjednodušení i úplné stáhnutí části zatím nepřijatých regulací. Poprvé se také do programu dostala i lepší komunikace s občany.

Kabinet předsedy José Manuela Barossa si do rámce zvýšení solidarity, prosperity, bezpečnosti a zlepšení pozice EU ve světě, vytkl například nutné vydání prvního evropského Strategického energetického přehledu či vydání Zelené knihy o klimatických změnách a perspektivách spolupráce do roku 2012.

Za velmi důležité komise považuje také modernizaci evropského hospodářství a zlepšení řízení migračních toků. Plánuje také předvést Bílou knihu o zdravotní strategii či strategický návrh pro oblast sociálních služeb. Barossův tým chce v roce, kdy EU oslaví své padesátiny vypracovat i pravidelný roční dokument o strategii rozšiřování či vylepšit strategii o přístupu na trh.

V rámci zahraničních vztahů bude pro EK nejdůležitější posílení sousedské politiky, které bude záviset především na pokroku v jednáních s hlavními strategickými, kterými jsou Rusko, Čína a Ukrajina.

Autor: jos-iHNed, Euractiv.sk

Sdílet tento příspěvek