Rumunský kandidát na eurokomisaře obviněn kvůli komunistické minulosti

30.10.2006
Varujan Vosganian stáhl svou kandidaturu poté, co se objevila vážná obvinění o jeho bývalé spolupráci s tajnou policií Caucescovy éry Securitate.

Rumunská vláda navrhla nového kandidáta na post komisaře EU. Podle agentury MEdiafax je to státní tajemník ministerstva pro evropskou integraci Leonard Orban. V minulé době byl hlavním vyjednavačem v předvstupových jednáních s EU a v eropských institucích je známou postavou.


Původní rumunský kandidát na post komisaře Varujan Vosganian přišel o svou kandidaturu po vážných obviněních kvůli komunistické minulosti.


VarujanVosganian stáhl 28. října svou kandidaturu poté, co se objevila vážná obvinění o jeho bývalé spolupráci s tajnou policií Caucescovy éry Securitate. Objevily se také pochybnosti o financování jeho strany jedním rumunským zbohatlíkem. Vosganian, který byl favoritem premiéra Calina Popescu Tariceanua, označil před tiskem obvinění za nepodložená, dodal však, že mohou „poškodit image Rumunska“.


Premiér po Vosganianovu odstoupení nábidl nominaci ministru zahraničních věcí Mihaiovi Ungureanu, ten ji však odmítl.


Formální oznámení nového kandidáta by podle rumunských médií mělo přijít v nejbližší době. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso se s Orbanem sejde a oba prodiskutují možnosti jeho působení v exekutivě EU. Kandidát poté předstoupí na plénu Evropské palramentu.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek