Špidla: Populace EU stárne, budeme se dívat přes brýle demografie?

30.10.2006
Evropská komise pořádá v Bruselu dvoudenní fórum, na kterém hledá řada odborníků odpovědi na otázky související se stárnutím evropského obyvatelstva.

Evropská komise dnes organizuje v Bruselu první fórum odborníků Evropské unie, jehož snahou je řešit otázky související se stárnutím evropského obyvatelstva. Fóra o demografické budoucnosti Evropy, které bude pokračovat také v úterý, se účastní 400 zástupců z členských států EU. Očekává se, že podíl Evropanů starších 80 let se do roku 2050 ztrojnásobí a počet Evropanů ve věku 60 – 79 let bude představovat jednu čtvrtinu celkové populace EU.


„V budoucnosti se budeme muset dívat na politiku přes brýle demografie. Na trhu práce, ve zdravotnické péči a v důchodovém systému dojde k určitým změnám, stárnutí obyvatelstva bude znamenat ale také výzvu pro systémy vzdělávání, pro naše urbanistické plánování, ubytovací zařízení nebo infrastrukturu. Dnešní konference nabízí členským státům a odborníkům příležitost vyměnit si osvědčené postupy a prodiskutovat konkrétní dlouhodobé řešení,“ řekl
Vladimír Špidla, evropský komisař pro zaměstnanost, sociální záležitosti a rovnost příležitostí. Odborníci budou věnovat pozornost rovněž úloze, kterou mohou v řízení demografických změn hrát regiony a samosprávy.


Na fóru budou představeny výsledky evropského pilotního projektu týkajícího se demografických změn. V rámci výzkumné iniciativy, kterou financuje evropský parlament, byly vypracovány studie o demografickém vlivu v oblastech jako produktivita starších pracovníků, preventivní zdravotnická a dlouhodobá péče, úloha informačně-komunikačních technologií při řešení problému souvisejících se stárnutím. Připravují se studie o vlivu stárnutí na soukromé úspory, propojení mezi hospodářským růstem a populačním růstem a propojení mezi migrací, rozvojovou pomocí a obchodem. Evropská komise chce fórum pořádat každé dva roky.

Autor: mab-iHNed,sme.sk

Sdílet tento příspěvek