Berlusconi půjde před soud kvůli korupci, i s právníkem

31.10.2006
Samotní prokurátoři v Miláně však nevěří, že by se již deváté expremiérovo stání u soudu podařilo dotáhnout do konce. Jeho prohřešky budou promlčeny v roce 2008.

Již od roku 1994, kdy nastoupil dnes již bývalý italský premiér Silvio Berlusconi do vysoké politiky, ho provázejí různé soudní procesy. Nejbohatší muž Itálie byl obviněn z daňových deliktů, machinace s účetnictvím, zpronevěry peněz nebo uplácení soudců. Všech obvinění však byl Berlusconi buď zproštěn, nebo vypršela lhůta 10 let pro vynesení rozsudku. V současné době čelí další obžalobě. Se svým někdejším britským advokátem Davidem Millsem si měl v roce 1998 během soudního procesu zajistit jeho příznivé svědectví. Za tuto pomoc měl Millsovi nabídnout 600 tisíc eur.

Podle zveřejněných informací by měli oba dva stanout příští rok před soudem, který se bude případem korupce zabývat. I když oba odmítají toto obvinění, v jejich výpovědích se objevují odlišnosti. Anglický právník například nejprve uvedl, že peníze od bývalého premiéra skutečně dostal. Poté tuto skutečnost však popřel. Ani na četnosti vzájemných schůzek se muži nemohou shodnout. Expremiérova strana Vzhůru, Itálie celý soudní proces považuje jen za součást politického boje.

I podle samotných prokurátorů v Miláně je šance na vězení pro alespoň jednoho z obviněných mizivá. Projednávané prohřešky budou promlčeny v roce 2008 a jen málokdo věří, že by se do té doby podařilo již deváté Berlusconiho stání u soudu dotáhnout až do konce. Další proces se stranickým lídrem a jeho 12 údajnými spoluviníky včetně Millse začíná tento měsíc. Obvinění zní: daňové úniky, praní špinavých peněz a machinace s účetnictvím související s Berlusconiho mediálním impériem.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek