Německo-polské vztahy: Problémy bez řešení

02.11.2006
Schůzka polského premiéra Kaczynského a německé kancléřky Merkelové jen dokázala, že rozdílné názory na otázky související s oběma státy přetrvávají.

Němečtí a polští lídři se pokoušejí o zlepšení vztahů, rozdílné názory však přetrvávají.
Po dobu návštěvy polského premiéra Jaroslawa Kaczynského u německé kancléřky Angely Merkelové nedokázali lídři najít společný názor na mnohé aktuální otázky.


Kaczynski byl I nadále kritický k německo-ruského projektu plynovodu vedoucího po dně Baltského moře a spojujícího obě země (tedy trasa obcházející území Polska), který podle něho ohrožuje dodávky plynu do země. Neuspokojila ho ani nabídka Merkelové, že Německo poskytne Polsku alternativní dodávky v případě, že ty jeho budou ohrožené. Polsko se obává, že nový plynovod odsune do pozadí ty, které jsou využívány v současné době a vedou přes polské území. Varšava se rovněž obává zastavení dodávek plynu z ruské strany (jak se tomu stalo v případě Ukrajiny na začátku letošního roku).


Rozdílné názory přetrvávají I v citlivé otázce německé žádosti vůči Polsku na reparace za škody, které utrpěli jeho občané po druhé světové válce. Merkelová odmítla podepsat smlouvu uzavírající poválečné požadavky. Podle ní by to jen celou záležitost „zkomplikovalo“.


Na závěr setkání Merkelová řekla: „Oba si uvědomujeme důležitost dobrých vztahů mezi Německem a Polskem. Jsou důležité pro obě naše země a jsou důležité i pro Evropskou unii.“


Před návštěvou obvinil německý křesťansko-demokratický poslanec Georg Schirmbeck premiéra Kaczynského z populismu. Podle německého tisku řekl, že národní popuilismus bratrům Kaczynským už na přežití stačit nebude a budou muset ukázat nějaké úspěchy v Evropě a pro své občany.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek