PI: Britové jsou nejšpehovanější v Evropě

03.11.2006
Studie Privacy International hodnotí Velkou Británii jako nejhorší západní demokracii v oblasti narušování soukromí jednotlivce. Průměrný Brit je 300krát za den zachycen bezpečnostní kamerou.

Skupina pro občanské svobody Privacy International ve své studii odhalila, že Britové jsou nejsledovanějším společenstvím.
Odhaduje se, že v Británii je v současné době přes čtyři miliony bezpečnostních kamer, což je jedna na každých 14 obyvatel. Jejich počet za poslední tři roky o 300 procent vzrostl.


Průměrný Brit je za jediný den zhruba 300krát zachycen bezpečnostní kamerou.
Studie „Soukromí a Lidská práva“ hodnotí technologii státu, kontrolu dat a ochranu soukromí ve všech členských zemích Evropské unie včetně dalších jedenácti testovacích bodů.


Británie je v otázce ochrany soukromí jednotlivce hodnocena jako nejhorší západní demokracie a je v tomto řazena na stejnou úroveň, jako je Rusko, Čína, Malajsie a Singapure.


Jen o něco lépe jsou na to Spojené státy, Thajsko a Filipíny, které jsou zapsány pod „rozsáhlé sledování společnosti“.
Hodnotící zpráva PI obsahuje 1200 stran a věnuje samostatnou kapitolu hodnocení konkrétního státu.


Cílem zprávy nebylo ponížit nejhůře hodnocené národy, ale jak se píše v předmluvě „demonstrovat, že je možné udržet zdravý respekt k soukromí uvnitř bezpečné a plně fungující demokracii“.

Autor: mab-iHNed,EUobserver.com

Sdílet tento příspěvek