Šéf NATO: Aliance by neměla soupeřit s Evropskou unií

06.11.2006
Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer varoval před rivalitou mezi aliancí a Evropskou unií v záležitostech bezpečnosti a řekl, že by neměly sklouzávat k jakési „soutěži krásy“.

De Hoop Scheffer řekl, že stále více soutěží jeden s druhým(NATO a EU), aby získaly záruky vojáků a vybavení u již tak napjatých národních armád, a stěžoval si na nedostatek koordinace mezi oběma v operacích probíhajících od Afghánistánu až po Dárfúr.


„Potřebujeme se dostat ze slepé uličky ve vztahu NATO a EU,“ řekl de Hoop Scheffer. „NATO a Evropská unie obchodují s bezpečností a neměly by sklouzávat k jakési soutěži krásy,“ prohlásil. De Hoop Sheffer připomněl trapnou týdny trvající „trávníkovou „válku, kdy měl být uskutečněn mezinárodní letecký transport do súdánského regionu Dárfúru. Washington chtěl, aby v této záležitosti převzala řídící úlohu NATO, Francie se však omlouvala, že její letadla jsou určena pro zvláštní podporu ze strany Evropské unie.


Generální tajemník dále uvedl, že lepší koordinace aktivit by byla zapotřebí v Afghánistánu, kde 31.000 vojáků Severoatlantické alliance bojuje s hnutím Taliban. V souvislosti s tím navrhl, že by EU mohla asistovat u výcviku afghánských policejních složek, aby se vše urychlilo.


NATO i Evropská unie jsou zaneprázdněny nemalým počtem bezpečnostních operací, když EU plní 11 misí v Demokratické republice Kongo počínaje až po provincii Aceh v Indonésii konče, a NATO má v poli přes 50.000 vojáků rozprostřených od Afghánistánu až po Balkán.


Devatenáct zemí jsou členem obou organizací a zde dochází k rozštěpu mezi těmi, které jsou řízeny Spojenými státy beroucími NATO jako základní bezpečnostní alianci, a těmi, zejména Francií, která chce Evropskou unii postavit do významné role bezpečnostního garanta.

Autor: mab-iHNed,reuters.com

Sdílet tento příspěvek