V evropských restauracích se přestává kouřit

07.11.2006
Hospodští v mnoha zemích Evropy přiznávají, že jejich obavy byly zbytečné. V restauracích, kde je zakázáno kouřit, zákazníků neubylo.

V evropských restauracích se přestává kouřit

Převrat v pařížských kavárnách

Příjmy neklesají

Britové zatím pozvolna

S cigaretami do kina

Kde se v Česku smí a nesmí kouřit
* Nesmí se kouřit ve státních úřadech, ve školách, zdravotnických, kulturních či uzavřených sportovních zařízeních, s výjimkou prostor vyhrazených kuřákům.
* Kouřit se nesmí v pracovních místnostech, kde jsou účinkům kouření vystaveni nekuřáci.
* Zapálit si nelze na zastávkách a v prostředcích hromadné dopravy včetně prostředků osobní železniční přepravy, s výjimkou vyhrazených vozů.
* Kouřit se může v restauracích, které mají místa pro kuřáky viditelně označená a větraná. V praxi to znamená, že se může kouřit takřka ve všech restauracích.

Fakta o pasívním kouření
* Přispívá k nádorovým onemocněním, nemocem srdce, cév a plic, negativně ovlivňuje plodnost a také schopnost erekce, může ohrozit těhotenství a zdraví plodu, podílí se i na stárnutí kůže.
* V Česku zaviní asi 1200 až 1500 úmrtí nekuřáků ročně.
* Cévy poškozuje i minimální dávka kouře.
* V zemích se zákazem kouření v restauracích je prokázaný pokles akutních infarktů myokardu u lidí do 60 let.
* Každý den zemře v zemích EU předčasně (asi o 15 let) jeden pracovník pohostinství proto, že dělá v zakouřeném prostředí.
* Zaměstnanci pohostinství jsou častěji nemocní než ostatní.
* Děti vystavené pasívnímu kouření mají vyšší riziko, že se u nich dostaví syndrom náhlého úmrtí, akutní respirační infekce, ušní potíže či silné astma.
* Ani ta nejlepší ventilace nemůže kouř ze vzduchu v místnosti úplně odstranit – rychlost proudění by musela být nad 100 km/h.
Zdroj: Centrum léčby závislosti na tabáku ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze

Autor: Barbara Bublíková, Markéta Grosmanová, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek