Výrobci aut vzkazují EU: Spotřebitelé ekologické vozy nechtějí

09.11.2006
Výrobci automobilů v Evropě protestují proti přísným normám, které zavádí Evropská unie ve snaze snížit emise oxidu uhličitého. Podle nich spotřebitelé ekologičtější auta z mnoha důvodů nechtějí.

I když průmysl vynakládá velkou část ze svého rozpočtu určeného na výzkum snižování spotřeby paliva, spotřebitelé stále více kupují větší a bezpečnější vozy a o auta s velmi nízkou spotřebou, která byla zavedena na trh kvůli závazkům na omezování emisí, nikdo nestojí. Asociace evropských výrobců automobilů (ACEA) proto odsoudila postoj evropského komisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase, který hodlá prosadit, aby do roku 2012 musela mít auta emise nižší než 120 gramů na kilometr.


Výrobci aut, včetně amerických a asijských společností vyrábějících v Evropě, tvrdí, že snížený zájem o „ekologičtější“ vozy je důsledkem nedostatečných finančních pobídek pro spotřebitele a nedostatku čerpacích stanic nabízejících ekologičtější paliva. Výrobci automobilů zároveň zkritizovali Evropskou unii kvůli přísným normám na bezpečnost a znečištění ovzduší.


Avšak podle nových průzkumů se ukazuje, že například britští spotřebitelé začínají přecházet na auta s nižší spotřebou. Z aut zaregistrovaných v říjnu jich bylo 41 % dieselových, napsal deník Guardian.

Autor: mab-iHNed.Ecomonitor.cz

Sdílet tento příspěvek