„Uměle zvyšovaná“ polská nezaměstnanost?

10.11.2006
V Británii žije asi milión Poláků. Polský prezident Lech Kaczynski mnoho z nich kritizoval, že „uměle zvyšují“ polské statistiky nezaměstnanosti – doma jsou registrovaní jako nezaměstnaní.

I přes hospodářský růst a rostoucí poptávku po kvalifikované pracovní síle je nezaměstnanost pro Polsko výžný problém. Mobilita polských občanů, ze kerých mnoho žije a pracuje především v Británii, se však neodráží úplně na poklesu polské míry nezaměstnanosti. Současná oficiální hodnota 15,2 procenta (září 2006) totiž bere v úvahu i Poláky, kteří pracují v zahraničí a doma jsou registrovaní jako nezaměstnaní.


Polský prezident Lech Kaczynski poukázala na tuto problematiky v průběhu setkání s britským premiérem Tony Blairem 7. listopadu. I když vyjádřil vděčnost za politiku otevřených dveří pro pracovníky z Polska po rozšíření EU v květnu 2004, kritizoval je za „umělé zvyšování míry nezaměstnanosti v zemi“.


Prezident řekl: „Tito lidé jsou v Polsku registrovaní jako nezaměstnaní, žijí tedy fiktivní život a zvyšují čísla nezaměstnanosti v Polsku, zatímco si dobře žijí v Británii a jejich podpora v nezaměstnanosti by měla být správně posílána do Londýna. Přály bychom si, aby to tak nebylo.“


Nejde tedy jen o „statistický efekt“, ale také o podporu, kterou získávají, jako oficiálně nezaměstnaní, Poláci pracující v zahraničí. Při pokračování ekonomické prosperity v Polsku se očekává, že počet Poláků v zahraničí poklesne. Varšava se také cíleně snaží předcházet „úniku mozků“, který se již projevuje nedostatkem kvalifikované pracovní síly v některých profesích.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek