EU je v otázce Turecka rozdělená

14.11.2006

Rada debatovala o strategii dalšího rozšiřování Unie, členské státy však nadále zůstávají rozdělené v názorech na možné pozastavení přístupových jednání s Tureckem.

8. listopadu zveřejnila Evropská komise svou poměrně kritickou hodnotící zprávu o pokroku Turecka směrem k evropskému členství. Za hlavní problém považuje zpomalení reformních procesů, nedostatečnou svobodu slova a neurovnané spory s Kyprem. Rada rozhodne o tom, zda pozastaví rozhovory s Tureckem ve dnech 14. – 15. prosince.

Ministři zahraničních věcí EU diskutovali o hodnotící zprávě EK o Turecku. Některé členské státy, mezi které patří Velká Británie a Irsko, se chtějí vyhnout úplnému pozastavení rozhovorů, jiné, například Francie, Rakousko, Řecko a Kypr, žádají přísnější opatření.

Těsně před setkáním ministrů se na panelové diskuzi německého Marschallova fondu Spojených států sešli komisař pro rozšiřování Olli Rehn, hlavní vyjednavač Turecka Ali Babacan a bývalý americký velvyslanec OSN a speciální vyslanec pro Kypr Richard Holbrooke.

Rehn naléhal, že je možné vyhnout se „čelní srážce“, pokud Turecko dosáhne pokroku v reformách a řešení kyperské otázky. Řekl: „Evropa často podceňuje strategický význam Turecka jako „kotvy stability“ v nestabilní oblasti a Turecko, jak se zdá, naopak svůj strategický význam přecenilo.“

Holbrooke na to reagoval slovy, že strategický význam Turecka rozhodně nemohl být přeceněn a myslí si, že hodnotící zpráva Evropské komise měla být pozitivnější. „Turecko si zaslouží mnohem větší důvěru,“ uvedl.

Hlavní vyjednavač Turecka byl opatrný vůči přístupu EU v pokusech urovnat kyperskou otázku a tvrdí, že od té doby, co se stal Kypr členským státem, Unie není v této otázce spravedlivá a objektivní. Dodal, že přestávka v rokování o budoucím členství by mohla mít „široké negativní důsledky“.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek