Poláci rozhodnou o přijetí eura v referendu

14.11.2006
U Evropské unie však nenacházejí v tomto porozumění, protože pro přijetí eura se Varšava zavázala v přístupové smlouvě v roce 2004.

Varšava předpokládá, že stanovené podmínky pro přijetí společné měny splní v roce 2009. Hned následující rok by mělo následovat referendum.


Polsko musí tento týden čelit kritice představitelů EK za nezvládnutý rozpočet na příští rok. Ten předpokládá deficit okolo 4% HDP, což překračuje o 1% nominální kritérium pro vstup do eurozóny.


Na tuto kritiku reagovala polská ministryně financí Zyta Gilowská, že Polsko splní kritéria v roce 2009. Následující rok by
měli Poláci rozhodnout v referendu o přijetí společné měny. „Z mého pohledu je referendum nejlepší cestou, jak vysvětlit vstup do eurozóny veřejnosti,“ prohlásila Gilowska.


Zástupci EU rozhodnutí největšího z nových členů EU však v tomto nechápou. Proč si chtějí nechat potvrdit euro od občanů, když se Polsko k jeho přijetí zavázalo v přístupové smlouvě v roce 2004. Mluvčí komisaře pro ekonomické a monetární otázky Almunii však dodala, že ke společné měně nebudou nikoho nutit.


Panují obavy, že Poláci vstup do eurozóny odmítnou, stejně jako své ne řekli Švédové v roce 2003. V současnosti může být kladné vyjádření k jakékoliv otázce týkající se EU v Polsku velmi obtížným úkolem. Zvlášť, když připočteme soustavnou protievropskou rétoriku dvojčat Kaczynských. Prezident Lech nicméně předpokládá, že euro by mohlo být reálně přijmuto okolo roku 2012. Zároveň slíbil, že povede kampaň pro vstup i v době vrcholícího boje o své znovuzvolení do čela Polska.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek