Sarkozy: Evropa potřebuje ochranu

14.11.2006
Kandidát na post francouzského prezidenta Nicolas Sarkozy napadl Brusel za to, že nedělá dost pro ochranu pracovních míst v Evropě.

Francie má všechny nástroje na přežití v globalizované ekonomice, ujistil budoucí kandidát pravice na post francouzského prezidenta Nicolas Sarkozy. Občané však podle něho musí být připraveni, jen tak zůstanou mezi těmi, kteří z globalizace profitují.


„Pokud chcete zvítězit v globalizaci, musíte investovat víc než jiní a také rychleji,“ řekl a za prioritu označil vyšší vzdělávání, výzkum a vědu. Francie také může stimulovat své hospodářství snížením daní z příjmu, posílením zaměstnanosti a spotřeby a delší pracovní dobou. „Jaký smysl má mít volný čas, když svým dětem nedokážete zabezpečit vzdělání?“ ptal se Sarkozy s odkazem na 35hodinový pracovní týden zavedený socialisty.


Sarkozy rovněž dodal, že Francie nemůže čelit globalizaci sama. Potřebuje silnou Evropu, která chrání občany před negativními dopady globalizace, a ne Unii realizující politiku, která ignoruje obavy v souvislosti s růstem a nezaměstnaností, ani Unii prosazující politiku konkurence, která poškozuje evropský průmysl.


„Není už přeci možné, aby byl termín „evropské preference“ neslušným, když každý den vidím znaky amerických preferencí, kanadských preferencí, čínských preferencí nebo indických preferencí. Ve vztahu EU s jinými regiony světa musí být reciprocita pravidlem.“


Francouzští voliči minulý rok odmítli Ústavní smlouvu EU také proto, že vinili Brusel z údajné neschopnosti Francie chránit si pracovní místa před konkurencí zemí s levnější pracovní silou.


Sarkozy od Evropy žádal, aby reagovala ochranou svých občanů „stejným způsobem, jako to dělají jiné země“, jinak „bude triumfovat protekcionismus a převáží národní egoismus, evropský projekt se rozpadne“.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek