Počet nemocných AIDS v Evropě narůstá

16.11.2006
Množství známých případů onemocnění virem HIV se v členských zemích EU od roku 1998 zdvojnásobil. Polovinu nových případů tvoří lidé ve věku 15-25 let. Kampaň Komise má za cíl připomenout mladým lidem, že riziko onemocnění virem HIV stále trvá.

Podle nejnovějších údajů se počet známých případů onemocnění virem HIV v zemích Evropské unie mezi lety 1998 a 2005 zdvojnásobil. Estonsko hlásí více než dvojnásobný počet případů oproti dalším členským zemím. Vysoký počet nově nakažených má i Portugalsko. Nejčastěji dochází k přenosu onemocnění heterosexuálním pohlavním stykem. 50% případů přitom tvoří lidé od 15 do 25 let.


Nedávný průzkum Eurobarometru o prevenci proti onemocnění AIDS ukazuje, že mladí lidé jsou si stále méně vědomi této významné zdravotní hrozby, která zasahuje zejména rozvojové země. Nedávný seminář, který uspořádalo Evropské centrum pro prevenci onemocnění a dohled (ECDC) přišel s odhalením, že dobrá třetina nakažených Evropanů neví o tom, že jsou HIV pozitivní.


Komise proto zahájila včera novou kampaň nazvanou „AIDS – nezapomněli jste na něj?“ Kampaň vybízí mladé lidi, aby „nezapomněli, že HIV/AIDS je stále mezi námi“. Kampaň vybízí mladé Evropany, aby shlédli řadu online reklam, které jsou součástí kampaně a zvolili si svou nejoblíbenější. Lidé mezi 15 a 25 lety se dále mohou zúčastnit soutěže a navrhnout scénář k videoklipu, který propaguje prevenci proti nakažení virem HIV.

Autor: lkh-iHNed, Euractiv

Sdílet tento příspěvek