EP: členské země EU by měly zintenzivnit boj proti obchodování s lidmi

20.11.2006
Poslanci Evropského parlamentu (EP) požadují, aby členské státy Unie vypracovaly a přijaly akční plán pro boj proti obchodování s lidmi.

Minulý týden Evropský parlament schválil zprávu slovenské poslankyně Edit Bauer (EPP-ED), která se zabývá obchodováním s lidmi a bojem proti němu. Podle zprávy současná opatření nepřinesla žádná omezení této činnosti. Proto poslanci vyzvali členské státy, aby přijaly akční plán, který by měl vést ke zlepšení situace v této oblasti. Zpráva dokonce označila obchodování s lidmi za „moderní formu otroctví, závažný zločin a hrubé porušování základních lidských práv, které přivádí osoby do stavu závislosti výhružkami, násilím a ponižováním“.


Podle EP nelze obchodování s lidmi omezit pouze na nucenou prostituci. Dochází k němu také za „účelem vykořisťování pracovní síly, nelegálních adopcí, nuceného domácího nevolnictví a prodeje orgánů“. Poslanci zdůraznili, že obchodování s lidmi je globální problém, který patří mezi „nejlukrativnější formy mezinárodního zločinu“. V této souvislosti zpráva odkazuje na zjištění Rady Evropy, podle kterých je obchodování s lidmi třetí nejvýnosnější aktivitou organizovaného zločinu.


Z důvodu neúčinnosti dosavadních opatření zpráva navrhuje posílit spolupráci mezi členskými státy v rámci Europolu, Eurojustu a Frontexu. Obětem obchodování s lidmi by mělo být také „uděleno povolení ke krátkodobému pobytu zahrnujícímu nejméně 30denní období, které mohou oběti využít k regeneraci a rozvážení situace, a přístup k informacím o právních a správních postupech v jazyce, kterému oběti rozumí, spolu s bezplatnou právní pomocí“. Podle poslanců by to měly být především členské státy, které by za oběti obchodování převzaly odpovědnost.


Zpráva klade důraz na ochranu dětí, a to například zavedením výuky o obchodování s lidmi do škol nebo pečlivým posuzováním smluv v oblasti sportu. Jako dítě by měla být podle definice OSN brána každá osoba, která nedosáhla věku osmnácti let. Zavedeny by měly být také přísné tresty pro podniky, u nichž se prokáže podvodné jednání při zaměstnávání levné pracovní síly, kterou „dodává obchod s lidmi“.

Autor: lkh-iHNed, Euractiv

Sdílet tento příspěvek