Nový web ukáže „eurokraty bez tváře“

20.11.2006
„Eurokrati bez tváře“ se stali předmětem veřejného zájmu. Informace o nich byly zveřejněny na novém webu EU.

Nový portál nabídne návštěvníkům ze všech zemí EU informace o mnoha tisících lidí, kteří pracují pro instituce EU. Umožní tak pohled za scénu fungování Evropské komise a jejího týmu. „Příliš často je komise a lidé, kteří pro ni pracují, popisována jako armáda anonymních eurokratů s jediným posláním, ztížit život, jak to jen jde. Ale skutečnost je jiná,“ uvedla komise ve svém sdělení.


Mluvčí komisaře pro administrativní záležitosti Siima Kallase uvedla, že tyto nové stránky jsou navrženy tak, aby byly lépe dostupné díky tomu, že pohromadě obsahují informace, které bylo možné nalézt pouze na několika webech, nikoli však společně.


Zájemci si budou moci přečíst portréty některých lidí, kteří pracují pro Evropskou komusi. Jsou mezi nimi tlumočníci, překladatelé oficiálních dokumentů či personál pomáhající zajistit oficiální jednání. „Jsme přesvědčeni o kvalitě zaměstnanců Evropské komise,“ sdělila Kallasova mluvčí, „Toto je důvod, proč je chceme ukázat veřejnosti.“ Komise ale popírá, že by nový portál byl odpovědí na kritické komentáře vícepředsedy Günter Verheughen. Tomu vadila zejména přebujelá administrativa. „Jeho komentáře byly mířeny na politickou kulturu, která se mění, nikoliv na konkrétní osobu,“ odpověděla mluvčí médiím.

Autor: lkh-iHNed

Sdílet tento příspěvek