Gandalovič jednal s eurokomisařem Špidlou

22.11.2006

Ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič se v Bruselu setkal s evropským komisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimírem Špidlou. Jednali spolu o čerpání peněz z Evropského sociálního fondu (ESF) v tomto i příštím programovém období. Diskuse se vedla především nad programy pro Prahu, kde se nedaří čerpat prostředky tak úspěšně jako u ostatních operačních programů.


„Problémy s čerpáním evropských peněz pro Prahu máme zejména u tzv. měkkých projektů, které jsou financovány právě z Evropského sociálního fondu. Jsou to projekty určené na rozvoj kvalifikované pracovní síly, konkurenceschopnosti zaměstnavatelů či sociální integraci znevýhodněných skupin obyvatelstva hlavního města Prahy,“ vysvětluje Petr Gandalovič.


V současné době je přijata řada opatření, která čerpání těchto peněz již podstatně urychlila. V příštím období bude kladen zvláštní důraz na to, aby byly potenciální žadatelé maximálně informování o možnostech čerpání peněz z těchto programů a byl jim dostupný kvalitní poradenský servis.


Území hlavního města má v České republice nejvyšší podíl HDP na hlavu. Operační programy, které jsou pro období 2007-2013 navrhované pro Prahu se proto zaměřují na rozvoj a podporu specifických oblastí: sektoru služeb, vzdělávání a veřejné správy. „V operačním programu Adaptabilita a zaměstnanost je na příští rok vyčleněno 16,3 milionu EUR. Z nich se bude podporovat například spolupráce podniků a vědeckých pracovišť, vstup znevýhodněných osob na trh práce či zkvalitnění studijních programů na vysokých školách,“ upřesňuje Petr Gandalovič.

Autor: lkh-iHNed

Sdílet tento příspěvek