Polsko zablokovalo páteční summit EU-Rusko

23.11.2006
Polsko odmítá jakoukoliv dohodu. Jednání o nové partnerské smlouvě EU-Rusko nezačnou.

Evropská unie nebude schopná v pátek zahájit rozhovory s Ruskem týkající se nové partnerské smlouvy. Polsko vetovalo kompromisní návrh. Oznámili to finští vyjednavači po jednání s polskou stranou. „Na summit EU-Rusko nebudou zahájeny rozhovory o nové partnerské smlouvě, diplomaté nenalezli kompromis,“ uvedl mluvčí finského týmu.

„Není zde prostor k dohodě,“ řekl jeden z polských diplomatů po dvou dnech vyjednávání. Cílem vyjednavačů EU bylo, aby Poláci přijali kompromis a jednání mohla být zahájena. Avšak podle polského diplomata je zde stále čas pro další rozhovory. Znamená to, že před pátečním summitem EU-Rusko v Helsinkách se unii nepodařilo dohodnout se na společném mandátu pro jednání s Moskvou o nové smlouvě o strategickém partnerství.

Polsko přijetí mandátu vetovalo a žádalo, aby Moskva nejprve zrušila zákaz dovozu polského masa a aby ratifikovala energetickou chartu. Tato charta má upravit pravidla pro přístup zahraničních firem na ruský energetický trh a zajistit stabilitu dodávek ruského plynu a ropy. Přes intenzivní snahu finského předsednictví o kompromis se nepodařilo řešení najít ani na dnešním mimořádném zasedání velvyslanců členských zemí EU.


José Barroso předseda Evropské komise již dříve podpořil odmítavé stanovisko Polska. Slíbil, že požádá Rusko o zrušení zákazu dovozu polského masa. „Předseda Barroso považuje tento zákaz za nepřiměřený. Požádá na summitu ruského) prezidenta Vladimira Putina, aby tento zákaz odvolal s tím, že se jedná o naléhavou otázku,“ řekla mluvčí Pia Ahrenkildeová-Hansenová.

Autor: lkh-iHNed

Sdílet tento příspěvek