Kurt Beck: Chci, aby koalice úspěšně pracovala

27.11.2006
Do spolkové vlády předseda německých sociálních demokratů (SPD) prozatím nemíří. Za svůj současný úkol považuje především práci ve straně a snahu zasadit se o to, aby velká koalice s křesťanskou sociální a demokratickou unií (CDU/CSU) příští tři roky, než se budou konat další volby, dobře fungovala

Chci, aby koalice úspěšně pracovala

Do spolkové vlády předseda německých sociálních demokratů (SPD) Kurt Beck prozatím nemíří. Za svůj současný úkol považuje především práci ve straně a snahu zasadit se o to, aby velká koalice s křesťanskou sociální a demokratickou unií (CDU/CSU) příští tři roky, než se budou konat další volby, dobře fungovala. Jinou vládní alternativu totiž v současnosti dle vlastních slov nevidí.

HB: „Agenda 2010“ velmi napjala vztahy mezi SPD a odbory. Reformy začínají být pomalu akceptovány a najednou přijde premiér Severního Porýní-Vestfálska Jürgen Rüttgers z CDU a hodí do nich kamenem…
Myslím si spíše, že ten kámen hází ven, ale zapomíná na to, že sedí ve skleníku. Rüttgers se snaží zvrátit princip, který vskutku nebylo snadné prosadit.
Vytvořit „Agendu 2010“ stálo neuvěřitelně mnoho politického úsilí, což SPD tehdy velmi zatěžovalo. Nyní nesmíme dávat přednost politice, která učiní opět atraktivním to, že lidé budou moci rychle opustit zaměstnání.

HB: Návrh pana Rüttgerse na prodloužení doby vyplácení podpory v nezaměstnanosti je ovšem velmi populární…
To je čistý populismus. Samozřejmě, že lidé rádi slyší, že ten, kdo pracuje déle, dostane více. Ale to je pouze matení.

Merkelové radit nehodlám

HB: Již více než rok jste předsedou strany SPD. V čem vidíte své hlavní úkoly?
Chci, aby tato koalice další tři roky úspěšně pracovala. Máme toho na práci hodně.
Kromě toho chci samozřejmě pracovat ve straně. Máme za sebou velmi těžké časy, mnozí ze strany vystoupili kvůli jisté změně postoje, která byla spojena s „Agendou 2010“. To musíme opět stabilizovat.
A konečně chceme příští rok na podzim schválit nový zásadní program, který nám pomůže dívat se dopředu.

HB: Když ale bude koalice úspěšná, pak bude CDU/CSU moci do voleb v roce 2009 vytáhnout s jistým bonusem kancléřsky. Tak daleko to přeci nemůžete nechat dojít?
Varuji před případnými nápady, jak vytvořit umělou krizi, díky níž by bylo možné vynutit si předčasné volby.

Koalice s FDP? Uvidíme

HB: Ale kdybyste v roce 2009 měl tu možnost, upřednostnil byste koalici SPD ze zelenými a FPD?
Velká koalice nemůže být v demokracii konstelací na dlouhou dobu. Musíme se stejně jako unionisté (CDU/CSU) nyní snažit o to, abychom hledali i jiná řešení. V současné chvíli nevidím, že by šlo dělat něco jiného. Nicméně, nechte nás do příštích spolkových voleb nejdříve diskutovat. Pak se podíváme, jak to ve stranickém prostředí bude vypadat.

HB: Pendlujete neustále mezi Porýním Falckem, kde zastáváte post premiéra, a Berlínem, kde vedete stranu. Jak dlouho podle vás toto cestování ještě vydržíte?
Práce předsedy SPD je pro mě čestnou funkcí. A nemám v úmyslu vstoupit do spolkové vlády.
Mimochodem se mi docela zamlouvá, když člověk není už od počátku zapleten do každého rozruchu na berlínské scéně.

Autor: Karl Doemens

Sdílet tento příspěvek