Česko chce na Rakušany podat stížnost u EK. Kvůli blokádě hranic

28.11.2006
ČR zvažuje podání stížnosti u Evropské komise kvůli povolení blokády rakousko-českých hranic rakouskými úřady, a to blokádu hraničního přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště na protest proti provozu jaderné elektrárny Temelín.

Česká republika zvažuje podání stížnosti u Evropské komise kvůli povolení blokády rakousko-českých hranic rakouskými úřady. Oznámil to nový český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal. Podle něj totiž rakouské úřady porušily takzvanou dohodu z Melku tím, že povolily na 3. prosince blokádu hraničního přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště na protest proti provozu jaderné elektrárny Temelín (JETE). Velvyslanec rakouskému prezidentovi Heinzi Fischerovi předal pověřovací listiny k výkonu diplomatické funkce.


Rakouské úřady podle Koukala porušily povolením šestihodinové blokády memorandum z Melku, jež bylo podepsáno v roce 2001 pod dohledem Evropské unie. Podpisu dokumentu se zúčastnil tehdejší komisař pro rozšiřování EU Günter Verheugen. Proto by se Česko podle Koukala mohlo obrátit právě na Evropskou komisi. Podle českých diplomatických zdrojů by šlo o symbolický protest bez přímých mezinárodně právních dopadů.


Z hlediska rakouských závazků je podle Koukala v dohodě nejdůležitější článek, podle něhož musí Vídeň zajistit volný pohyb osob a zboží. To podle něj porušily hornorakouské úřady, když poprvé oficiálně povolily blokádu hranic. „Pokud článek poruší nějaké občanské sdružení, je to špatné, ale ne soudně vymahatelné. Pokud tak učiní státní správa, je to vážný krok,“ prohlásil ambasador. Podle něj bude Praha na pravděpodobnou blokádu ostře reagovat.


Podle některých právních názorů však je blokáda hranic v souladu se zákony a dohodami, neboť v EU stojí právo na shromažďování a vyjádření protestu výše než právo na volný pohyb osob.


Stanovisko České republiky, které se připravuje, hodlá český velvyslanec v pondělí osobně sdělit rakouskému ministru životního prostředí Josefu Pröllovi. „Ze zákulisních jednání mám signály, že i v rakouské politické sféře se utváří názor, že blokáda není zrovna ideální nástroj. Ale uvidíme, zda se to oficiálně potvrdí,“ poznamenal velvyslanec.


Česko se v dohodě z Melku podepsané v roce 2001 zavázalo prověřit možnost zvýšení bezpečnosti několika uzlů temelínské elektrárny, poskytovat neprodleně veškeré informace o provozu a umožnit monitorování okolí JETE.
Po kolaudaci JETE z počátku listopadu se v Rakousku strhla vlna rozhořčení vůči postupu českých úřadů. Podle rakouských odpůrců Temelína totiž byla elektrárna zkolaudována bez předchozího odstranění některých technických nedostatků, a Praha prý tak porušila dohodu z Melku. Kritici Temelína si podle některých pozorovatelů vykládají dohodu tak, že oni budou určovat, čím má česká strana elektrárnu „vylepšit“.


Protestní dopis poté zaslal Pröll českému ministrovi zahraničí Alexandru Vondrovi a čelní představitelé rakouských parlamentních stran podpořili myšlenku podání mezinárodní žaloby proti Praze. Stejné stanovisko zastává oficiálně i spolková země Horní Rakousy. Její zemský hejtman Josef Pühringer minulý týden oznámil, že Evropská komise její názor podpořila.


Česká republika podle Koukala dohody stran Temelína plní. „My jsme přesvědčeni, že my jsme memorandum z Melku dodrželi,“ řekl Koukal. Připustil však, že Česko zpočátku zanedbalo informační povinnost.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek