Finské Tampere centrem rokování ministrů EUROMED

28.11.2006
Agendě pravidelných společných jednání dominuje mírový proces ba Blízkém východě, rozvoj obchodních vztahů a řešení problému nelegální migrace.

Ministři zahraničních věcí zemí Euro-středomořského partnerství (EUROMED) pokračují v dvoudenních rozhovorech ve finském Tampere.

Šéfové diplomacií států EU, arabských zemí, Izraele a Turecka diskutují také o současné aktuální politické situaci v regionu, Evropské politice sousedství (EPS), mezikulturním dialogu a způsobech boje proti terorismu.


„Všichni si přejeme společnou mírovou iniciativu pro Blízký východ a konsolidaci zatím velice křehkého mírového procesu v oblasti,“ uvedl španělský ministr zahraničních věcí Miguel Angel Moratinos po příletu do Tampere.


Vyslanec palestinské samosprávy Nabíl Šaás vyzval k větší iniciativě EU v řešení blízkovýchodního konfliktu a připomněl potřebu mezinárodní mise, která by měla pod vedením EU dohlížet na dodržování příměří v pásmu Gazy.


Rokování na summitu předsedá finský ministr zahraničních věcí Erkki Tuomioja, jehož země v současné době zastává předsednickou funkci Evropské unie. Setkání se kromě ministrů EU zúčastnili také jejich kolegové z Alžírska, Egyptu, Izraele, Jordánska, Libanonu, Líbye, Maroka, Palestinské samosprávy, Sýrie, Tuniska, Turecka, stejně jako představitelé evropských institucí a pozorovatelé.


Iniciativa EUROMED vznikla v roce 1995 s cílem upevnit mír, bezpečnost a prosperitu v regionu prostřednictvím rozvoje různých aspektů spolupráce zemí středomořské olasti.

Autor: mab-iHNed,sme.sk

Sdílet tento příspěvek