USA změní vízovou politiku vůči novým zemím EU

28.11.2006
Americký prezident George Bush by měl na summitu NATO v Rize přednést návrh na přehodnocení vízové politiky USA. Víza pro Čechy by tak mohla být zrušena do dvou let, informují české noviny.

Spojené státy zřejmě zruší vízovou povinnost novým členským zemím EU. Americký prezident George Bush v estonském Tallinnu, kde se zastavil cestou na summit NATO v Rize, pravděpodobně oznámí plán na přehodnocení vízové politiky. Víza pro Čechy by tak mohla být zrušena do dvou let, uvádějí dnešní Lidové noviny (LN) a Právo.


Ministr zahraničí Alexandr Vondra Právu potvrdil, že se Bush kloní ke změnám ve vízové politice Spojených států vůči novým členským státům EU. Podle šéfa české diplomacie má změna spočívat v přesunu pozornosti od imigračních hledisek k důrazu na bezpečnostní požadavky, respektive na kvalitu pasů a identifikaci jejich držitelů.


Podle Práva by to znamenalo ústup od nynějšího klíčového požadavku amerického zákona, aby počet odmítnutých žádostí o víza nepřekročil nejméně dva roky tříprocentní hranici. Vondra již dříve o změně zákona hovořil. „Domnívám se, že je potřeba ten zákon nějakým způsobem změnit. Udělat něco s tou hranicí tří procent neudělených žádostí,“ uvedl před časem ministr.


Tato úprava vyžaduje změnu dosavadní legislativy v americkém Kongresu. Vondra Právu řekl, že se za tímto účelem administrativa ve Washingtonu obrátila s žádostí o podporu ke koalici zemí za vízovou rovnoprávnost zahrnující kromě Česka i Polsko, Maďarsko a tři pobaltské republiky – Estonsko, Litvu a Lotyšsko.


Česko postupně zdokonaluje úroveň kvality svých pasů – vydává je se strojově čitelnými údaji a od letoška i s elektronickou fotografií a s čipem. Od roku 2008 má přibýt otisk prstů držitele pasu.


Vlády nových členských států EU usilují o změnu v americké vízové politice delší dobu. Vondra nedávno v České televizi uvedl, že dosáhnout zrušení víz, které potřebují čeští občané při cestě do USA, je možné do dvou let. Američané pro turistické cesty do Česka vízum nepotřebují.


Ministr také po amerických volbách prohlásil, že vítězství demokratů by mohlo pomoci českému úsilí o zrušení víz a že očekává, že demokraté, kteří ovládli obě komory Kongresu, budou k této problematice přistupovat vstřícněji než dosud. Vízová povinnost záleží na tom, zda Kongres upraví zákon, podle něhož se určují země, s nimiž mají Spojené státy bezvízový styk.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek