Hranice kolem Česka by mohly padnout už za rok

05.12.2006
Problémy má Slovensko a pobaltské země. Česko podle Langera žádné potíže nemá. „Jsme plně připraveni na zrušení kontrol už k říjnu 2007,“ řekl ministr.

Hranice kolem Česka by mohly padnout už za rok

Kontroly na hranicích se zeměmi Evropské unie by mohly zmizet už začátkem roku 2008. To je sice později, než se původně plánovalo, ale mnohem dříve, než ještě nedávno hrozilo.
Ministři vnitra členských zemí Evropské unie mají dnes v Bruselu rozhodnout o rozšíření takzvaného Schengenského prostoru – tedy, zjednodušeně řečeno, klubu států mezi kterými v praxi neexistují hranice.
A podle posledních informací ministři zřejmě kývnou na plán, díky kterému by se osm postkomunistických členů EU už za rok připojilo ke stávající databázi s informacemi o hledaných osobách, ukradených autech a zbraních. Připojení k databázi, kterou nyní využívá patnáct zemí Schengenského prostoru, je základní podmínkou pro to, aby hranice mezi starými a novými členskými zeměmi unie mohly padnout.
Původně se přitom nováčci měli připojit až k nové databázi, která ale kvůli technickým potížím bude spuštěna až v roce 2009. „Nechci to zakřiknout, ale vládne mírný optimismus,“ řekl včera HN ministr vnitra Ivan Langer. Podle něj jde o výsledek tříměsíčního přesvědčování zemí západní Evropy, že rozšíření Schengenu už nyní neohrozí jejich bezpečnost.
Teoreticky by díky připojení ke staré databázi bylo možné splnit i původně plánovaný termín odstranění kontrol na vnitřních hranicích EU, tedy říjen 2007. To se ovšem zřejmě nepodaří, protože část nových členských zemí údajně zatím nedokáže zajistit dostatečnou ochranu vnější hranice unie.
Podle diplomatických zdrojů HN se v posledních dnech nejčastěji ozývá kritika na adresu Slovenska a pobaltských zemí. Občas se pochybuje i o připravenosti Polska. Česko podle Langera žádné potíže nemá. „Jsme plně připraveni na zrušení kontrol už k říjnu 2007,“ řekl ministr.
Za „problémový případ“ veřejně označila Slovensko rakouská ministryně vnitra Liese Prokopová. Ta v rozhovoru pro včerejší vydání listu Kurier dokonce naznačila, že kvůli Slovensku by dnes mohla vstup všech nováčků do staré databáze zablokovat.
I když se tak nestane, pozemní hranice kolem Česka padnou nejdříve v lednu 2008. „I tak by to byl obrovský úspěch. Jinak by železná opona dělila Evropu na státy první a druhé kategorie ještě tři nebo čtyři roky,“ říká Langer.
S plánem rozšířit stávající databázi přišli před několika měsíci Portugalci poté, co Evropská komise přiznala, že spuštění nového systému se opozdí. Komise pak vypracovala studii, podle které by takový krok nepřinesl velké dodatečné náklady a ani by ještě víc nezpozdil přípravy nové databáze. Právě z toho měly staré členské země unie strach. Některé, jako Británie, si dokonce vypracovaly vlastní studie. Británie sice není členem Schengenského prostoru, ale využívá jeho informační databáze.

Jak se v Evropské unii rozšiřuje „prostor bez hranic“

1995

1997

1995

2001

2004

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek