Fico: Přijetí eura v roce 2009 přinese především výhody

19.12.2006
Nová slovenská vláda levicového premiéra Fica přijala strategii pro euro po předchozí vládě pravého středu po vítězství v červnových volbách.

Pro Slovensko bude mít podle premiéra Roberta Fica přijetí eura v roce 2009 více výhod než nevýhod, napsal list Financial Times. Hlavním cílem proto pro Slovensko nyní zůstává splnění podmínek pro přijetí měny, dodává list.


„Věříme, že euro přinese více výhod než nevýhod, ale přirozeně se na Slovensku hodně diskutuje o tom, co to bude znamenat pro obyčejné lidi,“ řekl Fico deníku. „Cíl zavést euro v roce 2009 nás velmi omezuje,“ dodal.


List připomněl, že si slovenská vláda podle analytiků nenechala příliš prostoru tím, že podpořila ekonomiku sociálními výdaji. Slovensko je v čele mezi čtveřicí středoevropských ekonomik, které jako noví členové Evropské unie o euro usilují.


V České republice podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí a centrální banky už přijetí eura v roce 2010 není reálné kvůli špatnému stavu veřejných financí. Počátkem prosince i Evropská komise potvrdila, že přijetí eura je pro ČR stále v nedohlednu. Analytici počítají se zavedením eura v letech 2012 až 2013. Polsko a Maďarsko pravděpodobně nepřijmou euro v této dekádě kvůli velkým rozpočtovým deficitům.


Nová slovenská vláda levicového premiéra Fica přijala strategii pro euro po předchozí vládě pravého středu po vítězství v červnových volbách, napsala agentura Reuters.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek