O pracovní registraci v Irsku požádalo 12 tis. Čechů

21.12.2006
Zhruba 12 procent Čechů a Češek pomýšlí na to, že by odešli pracovat do ciziny. Největší zájem mají prý Češi a Češky o práci v Británii a Irsku.

V Irsku se od vstupu do Evropské unie zaregistrovalo k práci 24.042 Slováků a 11.889 Čechů. Celkem je v této zemi registrováno téměř 300 tisíc cizinců z nových členských zemí EU, polovinu z nich tvoří Poláci. Podrobnější údaje ukazují, že ze Slovenska se každý měsíc v Irsku registruje 700 až 800 lidí, z Česka to je mezi 300 až 400. Poláků se registruje 6000 až 9000 měsíčně.


Podle irského tisku se odhaduje, že asi třetina zaměstnanců ve skutečnosti o registraci nepožádá. Irové také odhadují, že cizinci v průměru v Irsku pracují něco kolem 18 měsíců, ale protože nemusejí žádat o vyřazení z registrace, jejich počty v oficiální tabulce se jen zvyšují.


Podle odhadů působí v EU asi 30.000 lidí z ČR. Výzkumy potvrzují, že se míra migrace nezvyšuje, ale naopak mírně klesá, uvedla v říjnu Jana Vavrečková z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. Podle jejího výzkumu „téměř 90% české populace chce zůstat doma v ČR, pracovat tu a žít“.


Zhruba 12 procent Čechů a Češek pomýšlí na to, že by odešli pracovat do ciziny, ale více než polovina z nich to podle Vavrečkové nejspíš neudělá. Největší zájem mají prý Češi a Češky o práci v Británii a Irsku. Na třetím místě skončilo Německo. Méně často by se lidé vydali do USA a Kanady. Na další příčce žebříčku pak skončilo Rakousko.

Autor: lkh-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek