Skupina polských poslanců chce vyhlásit Krista za krále země

21.12.2006
Arcibiskup Slawoj Leszek Glodz uvedl, že by se poslanci měli „modlit a činit pokání… udělalo by jim to dobře“.

Návrh skupiny polských poslanců, aby parlament vyhlásil Ježíše Krista za krále země, se nepříjemně dotkl polských kněží. „Kristus nepotřebuje vyhlášení v parlamentu na to, aby byl králem našich srdcí,“ řekl Tadeusz Pieronek, člen polského episkopátu a rektor Papežské teologické akademie v Krakově.


Čtyřicet šest poslanců z krajně pravicové Ligy polských rodin, konzervativní strany Právo a spravedlnost a Rolnické strany podepsalo rezoluci, kterou tento týden předložili v parlamentu. Signatáři návrhu se odvolávají na „teologické a historické“ argumenty ve prospěch vyhlášení Krista za krále země, dále připomínají fakt, že král Kazimír před 350 lety vyhlásil za královnu Polska Ježíšovu matku Pannu Marii.


„Poslanci by udělali lépe, kdyby se starali o své ústavní pravomoci a nechali náboženské instituce a církev dělat svojí práci,“ citovala Pieroneka agentura PAP. Arcibiskup Slawoj Leszek Glodz uvedl, že by se poslanci měli „modlit a činit pokání… udělalo by jim to dobře“. Arcibiskup Jozef Zycinski návrh poslanců odmítl jako „úplně nepřijatelný“. Iniciativa poslanců neoslovila ani obyvatele katolického Polska. Podle průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnil deník Dziennik, iniciativu schvaluje 33% Poláku, proti je 51%.

Autor: lkh-iHNed, sme

Sdílet tento příspěvek