Větší unie, více problémů

21.12.2006

Evropská unie bude od Nového roku větší. Prvního ledna se jejími členy stanou Rumunsko a Bulharsko, počet členských zemí unie se tak zvýší na 27 a její hranice dosáhnou až k Černému moři.

První den roku 2007 ovšem přinese i další zlomový okamžik, který se týká rozšířené unie. Slovinsko jako první z postkomunistických zemí, které do EU vstoupily v roce 2004, zavede společnou evropskou měnu.
Nečeká se, že tyto události nějak změní rovnováhu sil v EU. Mohou ale ještě víc prohloubit politické potíže, do kterých se unie dostala po rozšíření před necelými třemi lety. Pro veřejnost v mnoha zemích západní Evropy jsou postkomunističtí nováčci snadným zdůvodněním ekonomických problémů unie.
Brusel se proto obavy ze vstupu Rumunů a Bulharů snažil včas rozptýlit. Oběma zemím stanovil nejtvrdší vstupní podmínky v dějinách. Černomořským státům vyčítá, že ještě nedotáhly do konce reformy justice a nezatočily s korupcí a organizovaným zločinem. Proto jim hrozí vyloučením ze společného rozhodování v určitých oblastech nebo i zastavením kohoutků s dotacemi z unijní kasy.

Vzorní žáci
Slovinci jsou naopak dobrými žáky. Euro zavádějí jako první a na poměrně dlouhou dobu i zřejmě jako jediný postkomunistický člen EU. Nikdo jiný nesplňuje kritéria nutná pro vstup do eurozóny a některé země včetně Česka zavedení eura samy odsunuly. Slovinci skupinu osmi postkomunistických států jasně vedou a za rok, od ledna 2008, se jako první z nováčků ujmou předsednictví EU.
Další rozšiřování – to bude v unii jedno z hlavních témat nadcházejícího roku. EU bude muset řešit potíže v jednáních s Tureckem, které způsobil jeho trvající spor o rozdělený Kypr. Zároveň se bude snažit uklidnit Chorvaty, že stále mají šanci na brzké členství. Nikomu jinému, ať již jde o země západního Balkánu nebo Ukrajinu, ale velké naděje nedá.

Co dál?
Sama unie totiž nyní neví, kudy se bude nadále ubírat. Závisí to na osudu zkrachovalé evropské ústavy. Právě letos se ukáže, zda se ji podaří vzkřísit. Německo, které začíná 1. ledna unii předsedat, z toho učinilo jeden ze svých hlavních úkolů. Jak a zda se mu to podaří, závisí mimo jiné i na politickém vývoji ve Francii, kterou na jaře čekají prezidentské i parlamentní volby.
V ekonomické oblasti budou unii dominovat otázky energetiky. EU se snaží zajistit si především dlouhodobé dodávky energetických surovin. V nadcházejícím roce má začít vyjednávat s Ruskem o nové strategické spolupráci, ale zároveň bude dál hledat zdroje v jiných částech světa.

Slovinsko zavádí od 1. ledna společnou evropskou měnu.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek