Bojové jednotky EU jsou již schopny nasazení

08.01.2007
Evropská unie již disponuje prvními dvěma vlastními jednotkami rychlého nasazení. Česko-slovenská bojová skupina EU by měla být v pohotovosti v druhé polovině roku 2009.

Evropská unie je od začátku roku poprvé schopna rozmístit své vlastní jednotky rychlého nasazení. Zatím disponuje dvěma tzv. bojovými skupinami, které mohou být vyslány do terénu současně. Postupně vznikne takovýchto jednotek 18, přičemž každou bude tvořit 1500 – 2000 vojáků.


Každá jednotka bude mít určenu jednu zemi, která jí bude velet. Finsko, Nizozemsko a Německo vytvoří společnou bojovou skupinu, která bude v pohotovosti v první polovině tohoto roku.


Bojové skupiny Evropské unie mohou operovat spolu s jednotkami OSN, nebo za určitých okolností i samostatně. Budou schopny nasazení do deseti dnů od schválení operace Radou EU. Délka působení je 30 dní s vlastní logistickou podporou, existuje však možnost prodloužení jejich působnosti na maximálně 120 dní.


Bojové skupiny mohou být nasazeny až do vzdálenosti 6000 kilometrů od Bruselu. Zůstává však ještě několik nevyřešených otázek týkajících se fungování bojových skupin, zda by se mohly uplatnit v případě finančně náročných a složitých akcí, jako je například nynější mise v Kosovu. Rovněž se nevyjasnilo, kdo poskytne rezervní jednotky v případě, že se určitá mise dostane do problémů.


Česko-slovenská bojová skupina EU by měla být v pohotovosti v druhé polovině roku 2009.

Autor: mab-iHNed,sme.sk

Sdílet tento příspěvek