V EP vznikne poslanecká frakce extremistů

08.01.2007
Dosud problematický vznik vyřešil vstup nových členských států Bulharska a Rumunska. Extremistické uskupení by mělo nést jméno „Identita, suverenita a transparentnost“. Nacionalisty a další extrémně pravicové europoslance by měl vést Bruno Gollnisch z nechvalně proslulé Francouzské národní fronty.

Nová extrémně pravicová poslanecká frakce v Evropském parlamentu je zřejmě před svým vznikem. Jejímu ustavení dosud bránily nejrůznější spory mezi jednotlivými nacionalistickými a extremistickými poslanci, ale zdá se, že problémy vyřešil vstup Rumunska a Bulharska do Evropské unie.


Vstup obou zemí do parlamentu přinesl i nové „tváře“ z extrémně pravicových stran. Frakce by mohla vzniknout již v polovině ledna během zasedání EP ve Štrasburku.


Podle pravidel EU je k vytvoření poslanecké frakce třeba nejméně 19 poslanců z pěti různých zemí. Extremisté z celé Evropy spoléhají na to, že jejich řady posílí jeden europoslanec bulharské strany Útok, která otevřeně vystupuje proti Turkům, Romům a Židům, a pět poslanců rumunské strany Velké Rumunsko, známé svým zaměřením proti romské menšině.


Internetový server EUobserver citoval jednoho ze zakladatelů nové frakce Rakušana Andrease Moelzera, podle nějž se extremistické uskupení bude jmenovat „Identita, suverenita a transparentnost“. Nacionalisty a další extrémně pravicové europoslance by měl vést Bruno Gollnisch z nechvalně proslulé Francouzské národní fronty.


Celá frakce zřejmě bude mít nejméně 20 členů. Z velké části jde o známá jména. Budoucí předseda Gollnisch čeká na soudní verdikt kvůli zpochybňování holocaustu. Bulhar Dimitar Stojanov zase loni do EP poslal dopis, v němž napadal maďarského europoslance, který se hlásí k romské menšině. Šéf Velkého Rumunska Cornelio Vadim Tudor je pro změnu „vyhlášený“ svými rasistickými názory. Dá se očekávat, že se k frakci připojí i Ital Luca Romagnoli, Brit Ashley Mote a samozřejmě i extremisté z belgického Vlámského zájmu.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek