Polští policisté míří za lepším výdělkem do Británie a Irska

09.01.2007
O polské policisty je velký zájem, během půl roku jich ze země odejde 12-16 tisíc.

Nejdéle za šest měsíců bude v Polsku scházet 12.000, možná dokonce 16.000 policistů, upozorňuje s odvoláním na zprávu tamního policejního prezídia Dziennik Online. Doposud nezjištěný počet policistů následoval statisíce svých krajanů a odcestoval do Velké Británie a Irska. O bývalé polské muže zákona projevuje zájem hlavně policie v Severním Irsku a v sousední Irské republice.


„Skupina Poláků u nás již absolvovala školení,“ potvrzuje Dorothy O´Learová z irské policie. Dodává, že za několik měsíců z nich budou plnoprávní policisté. Irské policii se prý velice hodí vzdělání a schopnosti, které nabyli v Polsku.
V Severním Irsku a Anglii se Poláci v policejních uniformách dají potkat již dnes. Vydělávají několikanásobně více než jejich kolegové v Polsku. „Moje první výplata byla přesně tak vysoká jako v Polsku. Rozdíl byl jen v měně,“ říká Andrzej, který je policistou v Londýně.


Masivní vlna pracovní migrace z Polska začala po vstupu této země do Evropské unie 1. května 2004. Od té doby z Polska do zemí unie podle oficiálních odhadů vyjelo okolo 800.000 lidí, podle neoficiálních informací jich mohou být až dva miliony.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek