Britové se ke snaze o oživení euroústavy staví chladně

18.01.2007
Mluvčí britského premiéra řekl, že Londýn chce v první řadě znát názor obou zemí, které ústavy v referendu odmítly, tedy Francie a Holandska. Je jasné, že skutečně platný francouzský názor není možné získat do jara, kdy bude zvolen nový prezident.

Velká Británie reagovala chladně na návrh německé předsedkyně vlády Angely Merkelové oživit jednání o evropské ústavě.

Pro britskou vládu, která oficiálně ústavu podporovala, by její oživení v plném rozsahu znamenalo uspořádat o ní slíbené referendum. Přitom britský tisk upozornil, že v referendech je skóre 2:1 ve prospěch odpůrců ústavy, protože se o ní dosud konala jen tři referenda a prošla jen v jediném z nich, a sice ve Španělsku. Všude jinde, kde byla ústava schválena, to bylo v parlamentech.

Lze předpokládat, že v Británii by ústava v referendu rovněž neprošla a navíc by to rozpoltilo obě hlavní politické strany, které mají jak křídla podporující hlubší integraci, tak křídla euroskeptická. Termín hlasování o nové evropské ústavě navíc Merkelová navrhla na rok 2009, kdy se v Británii mají konat parlamentní volby. Ty by se podle například deníku
The Daily Telegraph tak přeměnily v referendum o Evropské unii, což britským politikům sotva bude vyhovovat.

Britským specifikem bude, že o plánu Merkelové bude sice vyjednávat premiér Tony Blair, ale případné dohody by už naplňoval nynější ministr financí Gordon Brown, který by se měl stát v létě jeho nástupcem. Brown by měl v roce 2009 vést svou první volební kampaň do parlamentu a fakt, že by při ní musel proti Konzervativní straně obhajovat novou verzi ústavy, by mohla vést k porážce jeho strany. Nynější vůdce konzervativců David Cameron už slíbil, že pokud se stane premiérem, ústavu nepodepíše.

Musíme to vzít krok po kroku, řekl mluvčí britského premiéra. Zjevně prvním krokem je zkusit dosáhnout konsensu o tom, jak postupovat dál.

Podle britských analýz bude Londýn usilovat o to, aby nová verze smlouvy o fungování evropských orgánů byla dostatečně omezená, aby o ní nemusel vypsat referendum. Podobný postoj má podle britského tisku i francouzský prezidentský kandidát Nicolas Sarkozy, i když jeho hlavní oponentka Ségolene Royalová se vyslovila pro opakování referenda. Londýn nechce o evropském referendu v Británii nic slyšet nejméně několik let.

The Independent dnes napsal, že ústava je v myslích britských politiků prostě mrtvá. Pro Británii je ale potíž v tom, že mnoho zemí ústavu na smetiště dějin vyhodit nechce. Na druhé straně Británie není jediná, kdo se o nynějším textu ústavy už v podstatě nechce bavit. Dá se podle deníku předpokládat, že by ji zamítli i Dánové a Češi a nejistý je postoj Poláků.
Británie také argumentuje, že EU není v takové krizi, jak tvrdí zastánci ústavy a že lze pokračovat vpřed cestou drobných úprav platných smluv. Pro minismlouvu hovoří nejen to, že by nepodléhala referendům, ale také to, že je nemyslitelné, aby politici nutili Francouze a Holanďany hlasovat o stejném textu, který už odmítli.

Z hlediska práva podle deníku Německo nemůže k textu nic přidávat, protože tím by padla ratifikace v 18 státech, které smlouvu už přijaly. Jediná možná cesta tedy je z textu ubírat. Na druhé straně text byl předmětem tak dlouhého a kontroverzního vyjednávání, že jakýkoli zásah do něj je riskantní.

Podle deníku má britská vláda jasnou strategii. V první řadě se pokusí maximálně omezit text nové smlouvy jen na to, co je skutečně nezbytné a co nepovede k referendu. Pokud neuspěje, bude poslední zemí, která uspořádá referendum, a voliči tak v podstatě nedostanou otázku, zda schvalují ústavu, ale zda chtějí v EU zůstat nebo odejít.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek