Česko bude dnes odsouzeno v Lucemburku

18.01.2007
Soud dá dnes za pravdu Evropské komisi, která obžalovala Česko kvůli zákonu o lékařských komorách. Když totiž například německý lékař či zubař chce krátkodobě působit na českém území, musí se stát členem České lékařské nebo stomatologické komory.

Česko se dnes stane první novou členskou zemí, kterou Evropský soudní dvůr v Lucemburku odsoudí za porušení evropského práva.
Soud dá dnes za pravdu Evropské komisi, která obžalovala Česko kvůli zákonu o lékařských komorách. Když totiž například německý lékař či zubař chce krátkodobě působit na českém území, musí se stát členem České lékařské nebo stomatologické komory. Podle zákonů EU to ale Češi po hostujících odbornících nemohou chtít. „ČR proto bude odsouzena Evropským soudním dvorem,“ potvrdil mluvčí českého zastoupení při EU Jan Vytopil.
Tribunál dnes odsoudí Čechy k nápravě situace. Lhůta, do které ji bude muset provést, bude oznámena až dnes. Podle informací HN se ale očekává, že půjde zhruba o jeden rok.
Pokud Česko příslušný zákon neupraví, čeká ho vysoká pokuta. Její minimální výše je zhruba 1,6 milionu eur. Soud však k tomu obvykle přidá pokutu za každý den či měsíc prodlení. V tomto případě by se pokuta vypočítala zpětně ode dne vynesení rozsudku, tedy ode dneška, a mohla by se pohybovat v desítkách milionů eur.
Evropská komise se před vynesením verdiktu nechtěla k případu vyjádřit. Evropský soudní dvůr včera potvrdil jen to, že Česko si mezi nováčky, kteří do EU vstoupili v roce 2004, vysloužilo nelichotivé prvenství.

Klausovo veto
Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že problém zákona o lékařských komorách se podaří brzy vyřešit a že se Česko pokutě vyhne.
„Novela zákona o lékařské komoře už je v legislativním procesu. Každou chvilku půjde na vládu, za několik měsíců by ji měla projednávat sněmovna. Do půl roku by to mělo být vyřešeno,“ řekl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.
Česko přitom mělo dost času, aby se rozsudku vyhnulo. Novelu zákona schválil parlament, ale loni v červnu ji vetoval prezident Václav Klaus. Nařízení o lékařských komorách bylo totiž součástí zákona o péči o zdraví lidu. Prezidentovi vadilo několik jiných částí zákona, například posilování pravomocí ministerstva i lékařské komory ve vyjednávání o platbách pojišťoven na úkor soukromých sdružení lékařů. Nová sněmovna, která vzešla z červnových voleb, už nemohla Klausovo veto přehlasovat.
Tehdejší ministr zdravotnictví David Rath tvrdí, že za trest od EU může právě prezident. „Říkal jsem už tehdy, že vystavuje ČR postihu,“ říká Rath, který v červnu dokonce vyzýval prezidenta, aby sám zaplatil případnou pokutu.
Česko bude dnes potrestáno za porušení dvou evropských směrnic – první z roku 1993 o usnadnění volného pohybu lékařů, a druhé z roku 1978, jež se týká zubařů. Obě směrnice stanovují, že členské státy mohou požadovat členství v příslušné profesní organizaci po místních nebo zahraničních lékařích, kteří v zemi působí dlouhodobě. Pro odborníky, kteří v zemi hostují krátkou dobu, ale může stanovit jen automatickou registraci bez poplatků. To ale české zákony neumožňují. „My pro ně nemáme žádnou jinou možnost než řádné členství v lékařské komoře i s poplatky,“ říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Chystají se další žaloby
Česko má s evropskými zákony i další problémy. Od vstupu do EU proti němu Evropská komise zahájila celkem 281 kárných procedur, což republiku řadí mezi nejhorší členy unie.
Většinu procedur, 236, se podařilo včas vyřešit. Evropský soudní dvůr nyní kromě dvou porušení zákona o lékařských komorách řeší třetí žalobu na Česko, která se týká zákona o ochraně před hlukem. I schválení tohoto zákona zabránilo prezidentské veto.
Kromě toho se Evropská komise již rozhodla podat žalobu na Česko v sedmi dalších kauzách. Většina z nich také spadá do kompetence ministerstva zdravotnictví. Celkem pět se jich týká sporného zákona o léčivech.

Jak Česko zlobí unii

Autor: Radek Honzák, Petr Vašek

Sdílet tento příspěvek