Bulharsko se vstupem do EU propustí stovky vězňů

19.01.2007
Amnestii by mělo dostat 1500 až 1800 vězňů odsouzených za menší prohřešky, oznámilo bulharské ministerstvo spravedlnosti.

Bulharsko se chystá oslavit novoroční vstup do Evropské unie i amnestií, která by přinesla svobodu 1500 až 1800 vězňů odsouzených za menší prohřešky. Oznámilo to dnes bulharské ministerstvo spravedlnosti.

Tak významná událost (jako vstup do EU) by měla být provázena akty lidskosti a milosti vůči odsouzeným, praví se v předloze zákona, o níž by parlament měl hlasovat asi do měsíce.

Chystaná amnestie se nemá vztahovat na pachatele závažných zločinů, jako jsou vraždy, loupeže či znásilnění. Ti si bez ohledu na unijní svobodu pohybu budou muset trest za mřížemi odpykat.

Navzdory oficiální verzi by důvodem k amnestii mohly být podle agentury AP i nedávné protesty vězňů proti špatným životním podmínkám káznicích, omilostnění části odsouzených by totiž ulevilo přeplněným celám. Podle ministerstva spravedlnosti protesty vedly k urychlení příprav na výstavbu nové věznice a ke zlepšení podmínek ve stávajících káznicích.

Sama Evropská unie zjevně považovala za hlavní bulharský problém slabý pokrok při potírání organizovaného zločinu a korupce. Značná část unijní pomoci závisí na tom, jak si Sofia poradí s odstraněním vytýkaných slabin.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek