Europoslanec Ouzký: Bouchání do stolu jednání poslanců nezkrátí

19.01.2007
/Od našeho zpravodaje/ Na hlasování o důvěře české vládě se přišel do sněmovny podívat i europoslanec Miroslav Ouzký, který danou situaci v PČR srovnával s jednáním v Evropském parlamentu.

Jednání o důvěře vládě přilákalo do sněmovních kuloárů i politiky, kteří v českém parlamentu už nepůsobí. Se zjevným pobavením sleduje nekonečnou sérii vystoupení opozičních poslanců i europoslanec Miroslav Ouzký (ODS). A to přesto, že jednání na půdě evropského parlamentu je podle něj často „výrazně drsnější“.


„Nervy tam sice tolik netečou, ale jednací kultura si nijak nezadá s tou v českém parlamentu. Dokáže být i docela šokující. Výkřiky z pléna, někdy i nadávky, to, co tady naposledy předváděl Miroslav Sládek, bouchání pěstí do stolu, demonstrativní odchody,“ popisuje své zážitky z Bruselu Ouzký. „V tomhle ta Evropa není o moc dál, není ani lepší, ani kulturnější,“ podotýká.


Jednu výhodu prý ale Evropský parlament má – až úzkostlivě se dodržuje časový rozvrh. „Když je hlasování ve 12:00, tak ve 12:05 jsou poslanci schopni vztekle bouchat do stolu a ukončovat řečníky, zkrátka proto, že se má hlasovat,“ usmívá se Ouzký. Řečnická doba je v europarlamentu omezena, při hlasování o důvěře mohou poslanci klidně „beztrestně“ číst jízdní řád. „Někdy se tam také jedná až do půlnoci. Ale neexistuje ta nejistota, jaká hrozí dnes. Nikdo neví, zda se bude pokračovat až do večera, nebo se bude jednat ještě zítra ráno,“ upozorňuje Ouzký. „I mimořádná hlasování jsou v europarlamentu naplánována na rok dopředu,“ dodává s nadsázkou.


A kdy že skončí mimořádná schůze českého parlamentu k hlasování o důvěře? To neví nikdo. Nepomohlo by ani „evropské“ vzteklé bouchání do stolu…

Autor: Robert Břešťan

Sdílet tento příspěvek