Evropský tisk obdivuje Karla Schwarzenberga

19.01.2007
Kdyby se působení českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga kvůli vleklým tahanicím doprovázejícím vznik nové vlády stalo jen krátkou epizodou, byla by to smutná zpráva, uvedl týdeník European Voice.

Ve svém komentáři, který je velmi kritický k tomu, jak se ke Schwarzenbergovu jmenování postavil český prezident Václav Klaus, to píše poslední vydání týdeníku European Voice.


Komentátor listu si všímá toho, jak ještě po téměř dvou desetiletích, která uplynula od pádu komunistického režimu, ovlivňují politiku v jednotlivých zemích bývalí emigranti. Schwarzenberg ale jako jeden z nich musel krátce před svým jmenováním snést urážlivé výroky prezidenta Klause, který mu vyčítal právě jeho „cizinectví“.


Tyto útoky jako by se vynořily z hlubin 19. století, kdy čeští národovci v rámci habsburské monarchie bojovali za vlastní identitu a za své největší nepřátele považovali Němce, kněze a aristokraty, píše European Voice. Schwarzenberga totiž Klaus kritizoval právě kvůli jeho předpokládanému ne-vlastenectví a elitářství.


„Schwarzenbergův komplexní přehled o celém regionu, jeho úctyhodnost a jadrný humor se bohužel jeví jako pouhá poznámka pod čarou k otravné sedmiměsíční anabázi zablokovaného českého politického života,“ uvádí na závěr týdeník. Právě hašteřivá, do sebe zahleděná a krátkozraká politika prý ale může být polem, na kterém může mít „kníže Karel XVII. ze Schwarzenbergu šanci zazářit“.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek