Srbské volby rozhodnou o případném obnovení jednání s EU

19.01.2007

Srbsko a jeho budoucnost v Evropské unii bude hlavním bodem pondělního jednání ministrů zahraničí evropského společenství v Bruselu.

Vše však bude záležet na výsledku srbských voleb, které se uskuteční během víkendu. Pokud v nich zvítězí „demokratické síly“, mohlo by se Srbsko dočkat příslibu, že s ním EU obnoví takzvaná asociační jednání.

Rozhovory mezi Srbskem a EU byly v květnu loňského roku přerušeny poté, co Srbové nedopadli bosenskosrbského generála Ratka Mladiče obviněného z válečných zločinů za války v Bosně v 90. letech. V poslední době se ale znovu ozývají hlasy, že by jednání o přidružení a stabilizaci, která jsou předstupněm k rozhovorům o vstupu do EU, měla být obnovena.

Návrat EU a Bělehradu k jednacímu stolu již delší dobu podporuje a nebude tomu jinak ani tentokrát. Jednání ministrů zahraničí Evropské unie se vůbec poprvé zúčastní ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který se v Bruselu zdrží i několik následujících dní.

Dalším bodem na jednání bude zejména Írán a jeho jaderný program. Řeč se však dostane již tradičně i na Blízký východ. EU bude rozhodovat, jak se postaví k návrhu americké ministryně zahraničí Condoleezy Riceová, která usiluje o obnovení izraelsko-palestinských mírových jednání prostřednictvím takzvané „čtyřky“. Jednání by se tak účastnilo i Rusko, OSN, USA a EU.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek