Vladimír Železný chtěl v EP povýšit

19.01.2007
V úterý se ucházel o post jednoho ze dvou předsedů poslaneckého klubu Skupiny nezávislých/Demokracie.

Bývalý ředitel TV Nova, poslanec Evropského parlamentu Vladimír Železný, se pokusil vystoupit o stupínek výše na politickém žebříčku. V úterý se ucházel o post jednoho ze dvou předsedů poslaneckého klubu Skupiny nezávislých/Demokracie.
Kdyby post získal, rázem by měl více moci než kterýkoli jiný český europoslanec. Stal by se totiž členem takzvané konference předsedů, kde v zásadě padají všechna důležitá politická rozhodnutí europarlamentu. Jeho kandidaturu ale nakonec podpořila jen hrstka členů klubu.

Varování před deficitem demokracie v EU, které se často ozývá od českého prezidenta Václava Klause, tentokrát zaznělo z Německa. Podle jeho exprezidenta Romana Herzoga získala unie na úkor Bundestagu tolik moci, že Německo už možná ani není parlamentní demokracií.

Současní němečtí politici řeší opačný problém. Snaží se přesvědčit unii, že naopak není pod přílišným vlivem Němců. Ti totiž letos předsedají jak EU, tak i skupině zemí G8, a tento týden získali post předsedy Evropského parlamentu. I šéf jeho socialistické frakce a předsedové nejvlivnějších výborů jsou Němci.
Po pěti měsících má Polsko konečně velvyslance při Evropské unii. Varšava nedávala postu v Bruselu, který jiné státy považují za klíčový, takovou důležitost a vládní strany nemohly najít schopného experta.
Až tento týden jmenovali Poláci svým ambasadorem zkušeného kariérního diplomata Jana Tombińského, bývalého velvyslance ve Francii a otce devíti dětí.

Autor: HN

Sdílet tento příspěvek