Kuřáky ve Francii čeká první test

29.01.2007
První část zákazu kouření ve Francii začne platit ve čtvrtek. Prvotní zákaz pokrývá pracoviště, školy, nemocnice a nastavuje časový plán pro konec kouřem začmouzeným kavárnám a barům. Ty se musí na plný zákaz připravit do příštího ledna.

Kuřáci budou muset cigaretu uhasit na prahu obchodů, sportovních klubů a zábavných parků, zatímco „kuřácké koutky“ ve školách a nemocnicích zmizí úplně. Majitelé barů, restaurací, nočních klubů a kasin, kteří se obávají, že zákaz kouření v zemi, kde tomuto zlozvyku holduje téměř každý třetí dospělý, jim způsobí pokles počtu zákazníků, dostali rok na to, aby se připravili na dané opatření.


„Od 1. února nebude nikdo nucen dýchat cigaretový kouř jiných lidí,“ řekl minulý týden ministr zdravotnictví Xavier Bertrand. „Myslím si, že naše děti budou náš zvyk kouřit v kancelářích a školách považovat v budoucnosti za nepochopitelný,“ dodal ministr.


Pokud si kuřák zapálí na špatném místě, dostane pokutu ve výši 68 eur, majitelé podniků zaplatí až 135 eur. První únor je ve všeobecnosti považován za národní test před úplným zákazem kouření v restauracích a barech v zemi milovníků kávy a cigaret. Protikuřácký zákon, který vláda přijala v listopadu, jde o krok dále než zákon z roku 1991, jenž kouření zakazoval na mnohých místech, včetně vlakových stanic a letišť, ale povoloval kouření v určených zónách.

Autor: mab-iHNed,sme.sk

Sdílet tento příspěvek