Většina Evropanů je vůči euru skeptická

29.01.2007
Průzkum Financial Times ukázal, že více než dvě třetiny Francouzů, Španělů a polovina Němců věří, že jednotná měna měla „negativní dopad“.

Průzkum 5314 respondentů v Itálii, Německu, Francii, Španělsku a Velké Británii ukázal, že lidé v zemích používajících euro by preferovali návrat k národním měnám, cituje FT Euractiv.sk.

Podle Financial Times jsou výsledky znepokojivé především pro Evropskou centrální banku. Podle ní je její veřejná důvěryhodnost a důvěru vůči euru klíčová k získání podpory veřejnosti. Ta je zase důležitá v boji proti inflaci a pro urychlení ekonomického růstu.

Nedávná kritika na adresu ECB, že poškozuje růst zvyšování úrokové míry, zazněla i z úst hlavních francouzských prezidentských kandidátů, Ségolène Royalové a Nicolase Sarkozyho.

Průzkum se uskutečnil právě v době silného ekonomického růstu v eurozóně, o který se postarala především zlepšující se ekonomická situace v Německu. Většina Němců, Italů a Španělů dokonce tvrdí, že euro mělo pozitivní dopad na ekonomiku EU jako celku. To naznačuje, že i když nevěří jeho výhodnosti pro vlastní zemi, ostatní státy podle nich ze společné měny profitují. Výjimkou jsou Francouzi, kteří i při růstu eurozóny vidí více negativního než pozitivního.

Většina respondentů si kromě toho myslí, že migrace snížila platy. Méně než čtvrtina měla pozitivní názor na vstup Bulharska a Rumunska do Evropské unie.

Autor: mab-iHNed,Euractiv.sk

Sdílet tento příspěvek