Evropská komise chce zakazovat kouření v celé EU

30.01.2007
EK zahájila proces, jehož výsledkem by mohlo být výrazné omezení nebo zákaz kouření na veřejných místech ve všech členských státech unie.

Evropská komise zahájila proces, jehož výsledkem by mohlo být výrazné omezení nebo zákaz kouření na veřejných místech ve všech členských státech unie. EK chce zatím pouze konzultovat nejrůznější možnosti jak zásadně omezit zdravotní a finanční rizika způsobená aktivním i pasivním kouřením. Zároveň ale dává najevo, že nejpřínosnější by byla komplexní protikuřácká politika platná pro všechny země „sedmadvacítky“.


Evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianu hodlá na základě různých protikuřáckých opatření navrhovaných v takzvané „zelené knize“ zahájit širší diskusi. Do ní se mají zapojit ostatní orgány EU, členské státy i občané, kteří mohou své připomínky předložit do letošního 1. května.


EK podpořila země, jako jsou Irsko nebo Itálie, kde už poměrně přísné protikuřácké zákony platí. Zatím ale nijak nenaznačila, zda bude sama prosazovat legislativu, která by podobný zákaz kouření nařídila všem státům EU.
Komisař Kyprianu dává přesto poměrně jasně najevo, že nejúčinnějším nástrojem v boji proti tabáku by byl tvrdý postup – tedy závazný právní předpis, který by jasně určoval, na jakých místech je kouření zakázáno.


„Z hlediska zdraví by pro obyvatelstvo byla nejpřínosnější komplexní protikuřácká politika. A podle důkazů z celého světa je toto opatření proveditelné a vymahatelné,“ uvádí se v dokumentu.


Podle evropské komise má pasivní i aktivní kouření závažné důsledky pro zdraví občanů a představuje i velkou finanční zátěž. Odborníci, kteří před třemi lety vypočítávali, kolik peněz stojí léčení chorob způsobených kouřením, došli k závěru, že každý rok je třeba na léčbu kuřáků vydat mezi 98 a 130 miliardami eur.


Z oficiálních údajů vyplývá, že kuřáků v EU stále ubývá. Nekouří sedm z deseti jejích občanů a většina kuřáků navíc touží se svým zlozvykem přestat. Čtyři z pěti Evropanů zákaz kouření na veřejných místech a na pracovištích podporují. Češi se ovšem k zákazu kouření stavějí mnohem vlažněji.


Právní předpisy, které se do různé míry snaží omezit škodlivý vliv kouření na zdraví, existují ve všech členských státech unie. Na všech uzavřených veřejných místech, v zaměstnání ani v barech a restauracích, si nemohou zapálit obyvatelé Irska a Skotska. Přísná protikuřácká opatření platí také v Itálii, Švédku a na Maltě.


V České republice od loňského roku platí zákon, který zakazuje kouření v restauracích, jež nenabízejí pro kuřáky oddělený prostor. Novela takzvaného protikuřáckého zákona je také uvedena mezi prioritními legislativními změnami v Programovém prohlášení nynější české vlády.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek