Gandalovič: Odmítám snížení výroby cukru

30.01.2007

Poprvé včera hájil zájmy domácích rolníků v Bruselu nový ministr zemědělství Petr Gandalovič – a neměl to v centru evropské byrokracie jednoduché. Chtěl na radě agrárních ministrů Evropské unie především bránit dalšímu snižování výroby cukru, jedné z klíčových zemědělských komodit.

Gandalovič: Odmítám snížení výroby cukru

„Jsem z jednání rozčarován. Ani jsme se nedostali s našimi námitkami ke slovu,“ řekl ministr, jehož strana ODS už dlouhodobě bruselskou politiku kritizuje.
„Pošlu zemědělské komisařce Fischer Boelové kvůli cukru dopis a požádám také o individuální schůzku,“ nehodlá Gandalovič boj o cukr vzdát.
Brusel totiž ve snaze snížit drahou nadvýrobu cukru hodlá na příští sezonu všem členským zemím škrtnout část produkce, již smějí vyrábět. Znamenalo by to výrazné snížení výroby o dvanáct procent, to je asi o dva miliony tun cukru.
Jenže z Česka nedávno už odešly tři zahraniční cukrovary. Země se tak místo exportéra stala dovozcem cukru. Má sice pro pěstování cukrovky výhodné přírodní podmínky, ale celý obor je kvótami pořád svázán. Kdo má výrobní kvótu, má i nárok na vysokou cenu cukru – takže nikdo bez kvóty by vůči dotované konkurenci neuspěl.
„Další snížení kvót nechceme připustit. Budeme proto žádat i ministra Gandaloviče, aby naše pozice tvrdě hájil,“ potvrdil včera také prezident Agrární komory Jan Veleba s tím, že by mu případný vstřícnější postoj vůči Bruselu doma ani neprošel.
Další střet s Bruselem čeká domácí rolníky ještě kvůli vínu. I tady chce Brusel škrtáním dotací a omezováním výměry vinic snížit nadprodukci vína v celém společenství. Jenže Česko skoro polovinu spotřeby vína dováží. Ani v tomto případě proto nechce připustit další omezení. „Naše pozice je jasná. Před vstupem do unie jsme museli zmrazit výměru vinic. Výsadbu nových unie nepovoluje. A teď přece nebudeme naše vinaře nutit k tomu, aby ještě část vinic likvidovali,“ chystá si Gandalovič argumenty pro nadcházející debatu. Reformu trhu s vínem hodlá Evropská komise vyhlásit také už letos.
Bez větších problémů naopak Česko přijímá navrhované změny na evropském trhu s ovocem a zeleninou. Pravidla této reformy Brusel vyhlásil minulý týden, schválit ji hodlá do konce roku. Protože dotace ovocnářům by se měly krátit jen při nadprodukci, která v Česku většinou není, žádný protest na včerejším jednání Gandalovič vznášet nemusel.

Autor: Martin Mařík

Sdílet tento příspěvek