Jan Březina: EK v ochraně zeměpisného označení výrobků ČR zanedbává

30.01.2007
Podle europoslance se procedura vyřizování českých žádostí na straně komise vleče. Česko může zvážit možnost žaloby u Evropského soudního dvora.

České žádosti leží na stole, ostatním je vyhověno automaticky
Europoslanec Jan Březina se obrátil na Evropskou komisi s interpelací, v níž požaduje vysvětlení průtahů spojených s vyřizováním českých žádostí o ochranu zeměpisných označení. Vyjádřil v ní údiv nad tím, že z šestadvaceti žádostí podaných v období od 1. května 2004 do 21. října 2004 byla registrační procedura završena pouze u jediné (Štramberské uši), ačkoliv z příslušného evropského předpisu (čl. 6 nařízení Rady č. 510/2006) jasně vyplývá, že vyřizování žádostí by nemělo přesáhnout dobu jednoho roku. Interpelace byla podána jako ústní otázka a měla by být zodpovězena komisařkou M. Fischer-Böhl na plenárním zasedání ve Štrasburku dne 15. 2. 2007 v době vyhrazené pro ústní otázky (17.30 – 19.00).


„Vyřizování drtivé většiny českých žádostí se neúnosně vleče. Zatímco žádosti starých členských států Komise schvalovala takřka automaticky, k našim žádostem přistupuje velmi rezervovaně a požaduje dodání dalších dokumentů a provedení dalších technických studií, což pro mnohé žadatele znamená značnou finanční zátěž a prodlužování právní nejistoty“, zdůvodňuje svou interpelaci europoslanec Jan Březina.


„Laxnost evropských úředníků hraničí s obstrukčním chováním“
Europoslanec Jan Březina v interpelaci poukazuje na skutečnost, že v případě pěti českých žádostí (Březnický ležák, Starobrněnské pivo, Znojemské pivo, Jihočeská Niva a Jihočeská zlatá Niva) Komise dosud neučinila žádný právní úkon, a tyto žádosti se tak po bezmála dvou a půl letech od jejich podání nacházejí stále v bodě nula. Jan Březina k tomu dodává: „Jedná se o projev mimořádné úřednické laxnosti hraničící s obstrukčním chováním. Pokud Komise v dohledné době nesjedná nápravu, měla by vláda České republiky zvážit podání žaloby na nečinnost k Evropskému soudnímu dvoru“.


Evropská komise má v současné době na stole přibližně 300 žádostí o ochranu zeměpisného označení tradičních potravinářských specialit z celé EU, z toho 25 českých, což je nevyšší počet v rámci nových členských států. „Považuji to za ukázku našeho aktivního přístupu k členství v EU a současně za hozenou rukavici Evropské komisi, aby tuto agendu chápala jako příležitost k posílení důvěry občanů v evropskou integraci“, dodává k tomu Jan Březina.

Autor: mab-iHNed

Sdílet tento příspěvek