Bursík: Za peníze z EU můžeme vyměnit kotle na uhlí

02.02.2007
Část ze 140 miliard korun, které v příštích sedmi letech může vyčerpat Česko z fondů EU na ekologii, chce ministr životního prostředí použít na zaplacení výměny domácích kotlů na uhlí za čistější alternativy.

Novinářům Bursík řekl, že Státní fond životního prostředí připravuje nový dotační program, ze kterého bude možné získat peníze na výměnu kotlů, ale i na izolaci domů, aby teplo vyrobené drahými technologiemi zbytečně neutíkalo.


Podle optimistických scénářů by nový dotační program mohl být otevřen v polovině roku, uvedl předseda zelených Bursík. Osobně si myslí, že to bude o něco později, protože je třeba vyladit podmínky čerpání dotací tak, aby odpadlo zbytečné papírování. Uhlím podle jeho dat topí v současnosti na 450.000 domácností.


S myšlenkou zakázat v roce 2010 topení uhlím přišli zelení před rokem v průběhu předvolební kampaně. Idea tehdy vzbudila nevoli s ohledem na finanční možnosti domácností, které uhlím platí. I když se zákaz neobjevil v koaliční smlouvě vlády Mirka Topolánka, zelení se podle Bursíka svého cíle nevzdali. Pomoct jim k tomu má právě dotační politika státu.


Kolik peněz by mohlo připadnout na jednu domácnost, nechtěl Bursík odhadovat před tím, než budou jasně stanovena dotační kritéria.


O příspěvek státu může člověk, který se chystá vyměnit uhelný kotel například za kotel na biomasu či tepelné čerpadlo, požádat státní fond už nyní. Peníze však dostane až po výměně a k žádosti musí přiložit takzvaný energetický audit budovy. Není přitom zaručené, že peníze skutečně dostane. Podle Bursíkových představ by měla být dotace v budoucnosti nároková. K jejímu získání by majiteli domu měl stačit doklad, že nová technologie má přísné parametry, například certifikát výrobce.


Aby byla komunikace úřadů s žadateli pružnější, hodlá ministerstvo posílit regionální pracoviště fondu. Ministerstvo také zvažuje možnost, že by se do projektu zapojily banky formou státem garantovaných úvěrů.


Sněmovna už v prvním čtení projednala další z návrhů zelených na změnu ve vytápění českých domů. Do nižší daňové sazby by se měly vrátit pelety a palivové dříví. Nyní jich čeští výrobci vyvážejí až 90 procent ze své produkce do Rakouska a Německa. Bursík dnes uvedl, že samo o sobě snížení daně v Česku tento ekologický typ paliva neudrží.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek