O moci a bezmoci

O moci a bezmoci

Jadwiga Staniszkis
Nakladatel CDK 2009

Ve své zatím poslední esejistické knize nazvané O moci a bezmoci polská autorka Jadwiga Staniszkis analyzuje aktuální téma vlivu globalizace na národní stát, a to zejména z pohledu fenoménu moci a proměny vládnutí.

ANOTACE

Autorka dovozuje, že dnešní situace, charakterizovaná „strukturálním násilím globalizace působícím na státy a společnosti postkomunistické Evropy, vyžaduje zcela nový způsob pojímání moci i její reflexe. Tento způsob nalézá v přechodu k vícehodnotovému, nelineárnímu způsobu myšlení charakteristickému například pro filozofické směry Dálného východu.

Následně pozoruhodně kombinuje makro- a mikrorovinu pohledu a sleduje historické, politické, filozofické a ekonomické faktory, které v našem regionu působí. Kniha se vyjadřuje k problémům současného Polska, které představuje v rámci působení globalizace na národní stát velmi zajímavý případ; řada zjištění je však nesmírně aktuální i pro situaci České republiky.

Jadwiga Staniszkis (*1942) je profesorkou sociologie na Varšavské univerzitě a na Institutu politických studií Polské akademie věd. Řadu let se zabývá zejména teo­retickými koncepcemi přechodu k demokracii v podmínkách post­komunistické společnosti. Český čtenář si mohl přečíst její Postkomunismus. Zrod hádanky (CDK, Brno 2006); z dalších, dosud nepřeložených titulů jmenujme například Ontologii socialismu nebo Moc globalizace.

Jadwiga Staniszkis: O moci a bezmoci, vydání první, název originálu: O wladzy i bezsilności, překlad: Jiří Ogrocký, 200 stran, brožovaná vazba, CDK 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality