Nečas: Přidělené peníze z EU Česko vyčerpalo

05.02.2007
ČR musela podle unijních pravidel do konce roku 2006 použít peníze přidělené pro rok 2004. Stanovené sumy je totiž nutné vyčerpat do dvou let od daného roku. „Je obrovsky důležité, že tyto prostředky nepropadly, ale že jsme je dokázali vyčerpat,“ uvedl Nečas.

Česko stihlo do konce loňského roku z Evropského sociálního fondu (ESF) vyčerpat všechny přidělené peníze. Novinářům to dnes řekl ministr práce Petr Nečas (ODS). Podle vrchní ředitelky ministerstva práce pro oblast EU a mezinárodních vztahů Blanky Elfmarkové obdržely české projekty 3,9 miliardy z celkem 16,77 miliardy korun, které musí vyčerpat do konce roku 2008. ESF poskytuje zhruba polovinu až tři čtvrtiny rozpočtu projektů, zbytek dá Česko.


Ještě loni se totiž zdálo, že ČR nestihne přidělené finance z evropských fondů získat. Například ministerstvo práce sklidilo opakovaně kritiku za to, že čerpání peněz dostatečně nepřipravilo a žadatele o evropskou podporu vyzvalo k předkládání projektů pozdě. Nečas proto loni zvažoval to, že by se podíl peněz z ESF snížil a místo toho by se mohly pokusit kraje tuto částku získat z jiných evropských fondů.


Ministerstvo nyní připravuje změnu systému získání peněz. Měl by být jednodušší. Odbourat by se měla i „byrokratická bariéra a papírování“, dodal Nečas. „V České republice jsme byli někdy v té ostražitosti vůči dodržování všech možných pojistek a mechanismů papežštější než papež. Sami jsme procedury někdy zbytečně komplikovali,“ uvedl ministr.


Peníze z ESF se rozdělují ve třech programech ke zlepšení zaměstnanosti, které se soustředí na rozvoj lidských zdrojů, na Prahu či na prosazování rovných příležitostí pro znevýhodněné. „Ve všech třech programech se podařilo využít všechny prostředky ve stanoveném limitu. Česká republika se zařadila k těm úspěšnějším zemím EU, a předběhla tak státy, které nám byly často dávány za vzor,“ uvedla Elfmarková. Podle ní se čerpání peněz z fondů v posledních měsících loňského roku výrazně zrychlilo.


Na rozvoj lidských zdrojů může Česko použít celkem 13,59 miliardy korun. Loni podle unijních pravidel vyčerpalo 3,07 miliardy korun na rok 2004. První peníze získaly české organizace až loni v červnu. Téměř polovinu z celé částky se podařilo vyčerpat od září do konce roku. Praha může za roky 2004 až 2006 obdržet 1,82 miliardy korun. Loni na projekty připadlo 595,9 milionu korun. Program Equal zahrnuje celkem 1,36 miliardy korun, z toho se loni vyčerpalo 236,1 milionu.
Česko se nyní připravuje na čerpání peněz z ESF pro roky 2007 až 2013. Mohlo by získat 1,8 miliardy eur (zhruba 50,4 miliardy korun). Stát a kraje musí doložit 300 milionů eur (asi 8,4 miliardy korun).

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek