Belgie zavedla pro české pracovníky novou povinnost – víza

12.02.2007
Ministr práce Petr Nečas označil chování Belgie za skandální, protože země odmítá uznat, že sice může omezovat volný pohyb pracovních sil, ale nemůže omezovat volný pobyt.

Belgie vyžaduje víza od občanů nových členských států EU, kteří do této země přijeli dlouhodobě pracovat. Tento postup belgických úřadů se týká zemí, které jsou členy unie od roku 2004, tedy i Česka. Informoval o tom dnes server Euro OnLine. Praha Belgičany podle serveru upozornila, že na to nemají právo. O nešvaru ví i Evropská komise. Vyžadováním víz či povolení k pobytu porušují Belgičané evropskou legislativu, protože v EU platí princip volného pohybu osob.


Belgie pouze může během maximálně sedmiletého přechodného období omezovat pohyb pracovních sil z nových členských zemí tím, že jim nevydá pracovní povolení, připomněl server. Ministr práce Petr Nečas označil chování Belgie za skandální. „Belgie odmítá uznat, že sice může omezovat volný pohyb pracovních sil, ale nemůže omezovat volný pobyt,“ řekl Euru Nečas.


Rada belgické ambasády v Praze Jean-Pierre Biebuyck serveru potvrdil, že velvyslanectví skutečně českým zájemcům o práci vydává dlouhodobá víza. Ta potom od občanů Česka či jiných nových členských zemí EU požadují belgické radnice při povinné registraci.


Biebuyck upozorňuje, že pokud Češi víza nemají, musejí požádat o povolení k pobytu na příslušné radnici. V tomto případě je však nutné předložit stejné doklady jako při žádosti o víza a procedura je podle informací Euro OnLine ještě složitější. Současná belgická praxe je pravděpodobně důsledkem toho, že tato země zatím nepřizpůsobila své zákony evropské legislativě.


Belgičané z Bruselu zaměňují pobytové vízum s pracovním povolením. Když se tak Čech na belgické radnici dotáže, proč potřebuje pobytové vízum, dočká se většinou odpovědi, že pro občany nových členských zemí platí do roku 2009 přechodné období na volný pohyb pracovních sil, musí tak mít vízum typu D.


Takový výklad však omezuje svobodu pohybu občanů nových členských zemí. Evropská komise o celém problém ví a už Belgii zažalovala u Evropského soudního dvoru v Lucemburku. Praxe se však nezměnila a pokud Češi žijící v Belgii vízum nemají, hrozí jim veliké pokuty, i ve výši 1000 eur (asi 28.000 korun).


Získávání povolení k pobytu navíc není vůbec jednoduché a například některé městské části v Bruselu řadí Čechy do stejného oddělení jako žadatele z afrických států a podrobují je i stejné proceduře. Vyřízení žádosti se poté může protáhnout i klidně na jeden rok.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek